kupovina vremena

Osuđeni u aferi 'Respiratori: Čeka se odluka za Novalića, Solakova i Hodžićeva žalba još nije stigla do Suda BiH

Hronika04.03.24, 18:08h

Osuđeni u aferi 'Respiratori: Čeka se odluka za Novalića, Solakova i Hodžićeva žalba još nije stigla do Suda BiH
Solak i Hodžić se nisu javili na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkovićima 29. februara kada im je bio rok da se jave

 

Sud BiH nije zaprimio žalbe osuđenih Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je za Raport u Državnom sudu.

 

 Solak i Hodžić se nisu javili na izdržavanje kazne u zatvor u Vojkovićima 29. februara kada im je bio rok da se jave.

 

I u slučaju da Sud BiH odbije Novalićev zahtjev i on ima pravo na žalbu.

 

Međutim, Novalić se, kako je Raport ranije pisao, ne oslanja previše na mogućnost odgode odlaska u zatvor mjerene danima, nego on želi izdejstvovati potpuno oslobađanje od obaveze izdržavanja izrečene mu kazne od četiri godine zatvora.

 


Naime, prema informacijama do kojih je došao Raport, postoji plan da Novalić uputi molbu za pomilovanje, odnosno zatraži potpuno oslobađanje od izdržavanja kazne od Predsjedništva BiH!

 

Mogućnost upućivanje molbe za pomilovanje Predsjedništvu BiH propisuje Zakon o pomilovanju BiH prema kojem kolektivni šef države odlučuje o molbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH.

 

Prema članu 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati "potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom", kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti "određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje".

 

Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se neko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne, ali naši izvori tvrde da bi Novalićev slučaj mogao biti izuzetak.

 

Za sada nije poznato je li se Novalić za realizaciju ovog plana odlučio na "solo igru" ili su u plan uključeni i Solak i Hodžić.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook