Hoćemo li spakovati zimsku odjeću

Objavljena dugoročna prognoza: Kakvo nas proljeće očekuje, gdje će padati kiša i čekaju li nas poplave?

Hronika04.03.24, 11:01h

Objavljena dugoročna prognoza: Kakvo nas proljeće očekuje, gdje će padati kiša i čekaju li nas poplave?
Ističe se da ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka

 

 

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za period 1. mart - 31. maj 2024. godine. Prema prvim prognozama, ovaj period bi trebao da bude nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek koji se odnosi na period od 1981. do 2010. godine.

 

- Temperaturna odstupanja neće biti u toj mjeri izražena kao što su bila u decembru ili februaru protekle zimske sezone. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 40%. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija ili u granicama prosjeka u odnosu na referentni niz. Veća temperaturna odstupanja se očekuju u sjevernim područjima Bosne i Hercegovine. Proljeće 2024. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Iako se očekuje nešto toplije vrijeme, nisu isključeni hladni periodi sa izraženim negativnim temperaturama zraka. Pojava mraza moguća je do treće dekade aprila - navode iz FHMZ.

 

Ističe se da ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi u centralnim i većem dijelu južnih područja naše zemlje biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

 

- Nadprosječne sume padavina prognoziraju se na području Posavine i Semberije. Raspored padavina biće neujednačen, a najmanje padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti manje u odnosu na  proljeće 2023. godine. Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati - poručuju iz FHMZ.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook