PORUKA IZ VATIKANA

Vapaj pape Franje: 'Dosta, molim vas! Zaustavite se... S bolom nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu!'

Hronika03.03.24, 16:13h

Vapaj pape Franje: 'Dosta, molim vas! Zaustavite se... S bolom nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu!'
Papa Franjo je u nedjelju s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra. Tokom propovijedi osvrnuo se i na situaciju u Palestini

 

 

Dosta, molim vas. Zaustavite se - današnja je poruka pape Franje, duhovnog vođe katolika i predsjednika Vatikana, u vezi sa stanjem u Gazi koja je pod konstantnim napadima izraelske vojske, javlja Anadolu.


Papa Franjo je u nedjelju s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra. Tokom propovijedi osvrnuo se i na situaciju u Palestini.


- Svaki dan u svom srcu, s bolom, nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu, zbog neprijateljstava koja su u toku. Hiljade mrtvih, ranjenih, raseljenih, ogromna razaranja nanose bol, i to sa strašnim posljedicama po male i bespomoćne, čija je budućnost ugrožena - kazao je papa Franjo.


Naglasio je kako se pita misli li doista neko da se tako gradi bolji svijet i da se tako može postići mir.


- Dosta, molim vas! Svi kažemo: dosta, molim vas! Zaustavite se - podvukao je papa Franjo te dodao:


- Ohrabrujem nastavak pregovora za momentalni prekid vatre u Gazi i cijeloj regiji, da se taoci odmah oslobode i vrate njihovim najmilijima koji ih s nestrpljenjem očekuju te da se civilnom stanovništvu omogući siguran pristup neophodnim i hitnim humanitarnu pomoć - poručio je sveti otac.


Papa Franjo je dodao kako u ovim trenucima ne treba zaboraviti ni napaćenu Ukrajinu, gdje, kako je kazao "svaki dan mnogi umiru".

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook