SJEDNICA ZD PARLAMENTA FBIH

Dva važna zakona na dnevnom redu: Dozvoljava se rad studentima, reguliše se djelatnost psihologa

Front03.03.24, 15:33h

Dva važna zakona na dnevnom redu: Dozvoljava se rad studentima, reguliše se djelatnost psihologa
Na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na dnevnom redu su Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studentima i Zakon o djelatnosti psihologa

 

 

 


Sutra, 04. marta 2024. godine, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u okviru dnevnog reda razmatrat će se Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa. 


Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je kako ova dva zakona predstavljaju značajne iskorake u unaprjeđenju normativnih propisa u Federaciji, ali i najavu inovativnih pristupa ovog Ministarstva u reguliranju resornog zakonodavnog okvira. 


Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije. 


- Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog Zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno - pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi - najavio je ministar Delić.


Također, Zakon o djelatnosti psihologa svoju važnost pronalazi u unaprjeđenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga. 


Ovaj Zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse, osiguravajući da samo kvalifikovani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo, iznimno važne usluge. 


Regulisanjem djelatnosti psihologa također će se doprinijeti i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i smanjenju stigme povezane s traženjem psihološke pomoći, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

(depo portal/AD)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook