simbol majke hrabrosti

Brutalno su joj ubili kćerku, ona je riješila da se osveti: Lovila ih je jednog po jednog, policiji nije jasno kako je uspjela

ŽENA iN02.03.24, 16:14h

Brutalno su joj ubili kćerku, ona je riješila da se osveti: Lovila ih je jednog po jednog, policiji nije jasno kako je uspjela
Ošišala je i ofarbala kosu i prerušavala se u anketara, socijalnog radnika i zdravstvenu radnicu. Tokom tog procesa sprijateljila se sa njihovom rodbinom. Sve više i više je prikupljala podatke o članovima bande. Putem lažnih identiteta i dokumenata uspjela je da dođe do prvog člana bande...

 

 


Rijetko ko se neće složiti da kada se izgovori riječ majka da treba da se ustane. Iako ovo možda ponekad zvuči i pretjerano, ipak u pojedinim situacijama sve majke zaslužuju takvu vrstu poštovanja. A Mirijam Rodrigez zaslužuje i više od toga. 


Naime, svima nam je poznato da je Meksiko država sa velikim brojem kidnapovanja, a u januaru 2012. godine dvadesetogodišnja Karen Rodrigez je oteta kada su banditi uletjeli u njen auto, te su tek nakon 20 mjeseci pronađeni njeni ostaci.


Njena majka Mirijam Rodrigez je tražila od vlasti i policije da privedu zločince. Međutim oni nisu ništa uradili iako su pretpostavljali koji je narko kartel u pitanju, prenosi Žena.rs.


Majka osvetila smrt svoje kćerke


Ona je odlučila da ubice njene kćerke lovi jednog po jednog širom Meksika dok ih ne likvidira ili strpa u zatvor. Ošišala je i ofarbala kosu i prerušavala se u anketara, socijalnog radnika i zdravstvenu radnicu. Tokom tog procesa sprijateljila se sa njihovom rodbinom. Sve više i više je prikupljala podatke o članovima bande. Putem lažnih identiteta i dokumenata uspjela je da dođe do prvog člana bande koji je odgovoran za ubistvo mlade Karen. 


Njega je uspjela da nađe blizu meksičko-američke granice gdje je prodavao naočare za sunce, uspjela je pištoljem da ga obuzda i da sačeka policiju, koja je dalje preuzela slučaj. Na suđenju je izjavila da se ne plaši smrti, jer je ona umrla onog dana kada je saznala da joj je kćerka ubijena. 


To je bio samo početak njene trogodišnje složene istrage u kojoj je uspjela da privede pravdi njih desetoricu, a na kraju se saznalo za sve koji su bili umiješani. 


Ubijena u osveti kartela


Zbog svega što se dogodilo, Mirijam (56) je 2017. godine sa 12 metaka ubijena ispred svoje kuće na Dan majki, što je bio jasan znak da se kartel osvetio i da je na to čekao idealnu priliku. Taj dan širom Meksika su izbili protesti.


Policajac koji je vodio istragu je izjavio: 


- Nikada u životu nisam vidio toliku odvažnost i inteligenciju jedne osobe. Prikupila je gomilu detalja i informacija - sasvim sama, to je zaista nevjerovatno. Još je nevjerovatnije da je uspjela sve to da izvede kao običan civil u tim godinama.


U svom gradu San Fernandu, Mirijam je proglašena za heroja.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook