SVE VEĆI PRITISCI

Vučić na mukama, optužuje Zapad: 'Traže da priznamo Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji, odreknemo se RS-a...'

Front02.03.24, 15:12h

 Vučić na mukama, optužuje Zapad: 'Traže da priznamo Kosovo, uvedemo sankcije Rusiji, odreknemo se RS-a...'
On je, u izravnom tv-prijenosu, rekao da se, uz zahtjeve za priznanje Kosova i ignoriranje postupaka prištinskih vlasti protiv kosovskih Srba, "učitava i odricanje od Republike Srpske (RS)"

 

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je u subotu zapadne zemlje da pojačavaju pritiske na Srbiju kako bi de facto i de iure priznala Kosovo, uvela sankcije Rusiji i promijenila stajalište prema Kini, a krajnji cilj je uvođenje marionetskog režima jer slobodna i nezavisna Srbija ni nije popularna u Europi.


Zapad od Srbije očekuje tri stvari - da prizna Kosovo i Metohiju, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim, rekao je Vučić u obraćanju javnosti kojem su nazočili predstavnici odlazeće vlade.


On je, u izravnom tv-prijenosu, rekao da se, uz zahtjeve za priznanje Kosova i ignoriranje postupaka prištinskih vlasti protiv kosovskih Srba, "učitava i odricanje od Republike Srpske (RS)", prenosi Hina.


Vučić je rekao da se zbog promjene situacije na frontu u Ukrajini od početka ruske invazije, pojačavaju pritisci da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ali da "iz mnogo razloga" zauzme antikinesko stajalište. Vučić je prošlog tjedna izravno podržao službeni stav Pekinga da je Tajvan dio Kine.


Tumačeći odnos Zapada prema službenom Beogradu, Vučić je rekao da se u Srbiji, kroz različite pritiske, želi uvođenje marionetskog režima koji bi prihvatio sve zahtjeve.


Zato se povećavaju pritisci na Srbiju preko institucija, nevladinih organizacija i agencija, medija, s ciljem kriminaliziranja vodstva, dehumanizacije i demonizacije Srbije, ocijenio je Vučić.


On je istaknuo da se situacija na Kosovu nakon ukidanja dinara u platnom prometu "nije popravila, unatoč pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu" i da ne postoje naznake da će odluka o platnom prometu i zabrani uporabe dinara biti promijenjena.


"Mi ćemo biti primorani donositi različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rješenja za isplatu novca našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.


Komentirajući postizbornu situaciju u Beogradu, gdje vladajuća Srpska napredna stranka s koalicijskim partnerima ima većinu vijećnika u gradskom parlamentu, ali ne i dovoljnu za formiranje stabilne vlasti, Vučić je sugerirao mogućnost ponavljanja izbora.

 

Konstitutivna sjednica Skupštine Beograda odgođena je u petak, drugi put u dva tjedna, što čini gotovo izvjesnim ponavljanje izbora u srbijanskoj prijestolnici jer vladajući SNS ne može osigurati legitimnu većinu vijećnika poslije prosinačkih izbora 2023. godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

 

"Veoma važno da se ide na nove izbore, jer bolje i da izgubite vlast nego da sudjelujemo u toj vrsti krađe izbora kakve je Srbija vidjela 2008. godine. To je moj savjet i moja molba za vas", rekao je Vučić obraćajući se stranačkim kolegama iz SNS-a.

 

Vučić je aludirao na postizborno koalicijsko formiranje vlasti kojem su se 2008. godine pridružili sadašnji partneri SNS-a - socijalisti Ivice Dačića, a za gradonačelnika je izabran jedan od vođa današnje oporbe Dragan Đilas.

 

Predsjednik Srbije rekao je da idućeg tjedna, u okviru konzultacija o formiranju vlade, od pobjednika prijevremenih izbora u prosincu 2023. - Srpske napredne stranke, čija izborna lista je nosila njegovo ime "Aleksandar Vučić- Srbija ne smije da stane", očekuje da predlože mandatara kojem će povjeriti formiranje izvršne vlasti.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook