Anila Gajević, najutjecajnija agentica Jugoistočne Evrope

Sarajka u vrhu svjetske produkcije: 'Zašto sam napustila novinarstvo i pokrenula posao o kojem ništa nisam znala'

ŽENA iN02.03.24, 12:41h

Sarajka u vrhu svjetske produkcije: 'Zašto sam napustila novinarstvo i pokrenula posao o kojem ništa nisam znala'
U vrijeme kada je odlučila otvoriti agenciju, Anila Gajević bila je poznato novinarsko ime. Urednica koja je o svojim sagovornicima, koji su uglavnom dolazili iz svijeta kulture, znala sve, i čije je sve važnije premijere ispratila iz prvih redova. Međutim, na novinarstvo je odlučila staviti tačku, iako je o poslu agenta u to vrijeme znala jako malo...

 

 


Izvor: Forbes BiH
Razgovarala: Amela Keserović Polić


Ne tako davno, priliku da igraju u inozemnim produkcijama, imali su tek rijetki glumci s prostora bivše Jugoslavije. I nije to bilo iz razloga što su drugi bili manje daroviti, već prevashodno što nije postojala logistička snaga koja bi povezala ex-jugoslovensko i inozemno filmsko i televizijsko tržište.


Strani projekti, u kojima smo gledali Šerbedžiju, Višnjića ili Furlan, koji su dijelili filmski set sa nekim od najvećih glumačkih i rediteljskih imena, iz naše balkanske perspektive, djelovali su gotovo, kao kultni.


A, onda je u Sarajevu Anila Gajević pokrenula Casting i Talent agenciju Zona, prvu i tada jedinu agenciju tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije, i blockbustere, najpopularnije filmske franšize i svjetske festivale, učinila dostupnim glumcima iz Jugoistočne Evrope.


U Zoninoj bazi su najveće domaće i regionalne zvijezde, kao i one sa međunarodnom reputacijom. Tako je među 150 glumaca, koje ova sarajevska agencija zastupa, svoje mjesto našao i Jeff Colbiey, kojeg starije generacije pamte iz planetarno popularne „Dinastije“.


- Od početka smo se nametnuli kao agencija koja zastupa glumce iz jugoistočne Evrope, no u nekim drugim zemljama iz okruženja kao što su Rumunija ili Bugarska nije bilo agencija pa su glumci, želeći da rade internacionalno, našli put do nas. Tako su u Zoni i krasne glumice Laura Vasiliu i Mihaela Sirbu iz Rumunije, odnedavno i Dana Rogoz, Margita Gosheva iz Bugarske i Dora Sztarenki iz Mađarske, kaže za Forbes BiH Anila Gajević, osnivačica i direktorica Zone, ponosna dodaje, i na saradnje i druženja sa turskim zvijezdama kao što su: Nesrin Cavadzade, Boran Kuzum, Damla Sonmez, Canan Erguder, Kenan Ece, Feyyaz Duman, Elif Dogan.


- U doba korone učestvovala sam često na zoom sesijama sa casting direktorima, kolegama agentima i glumcima i tako se širio krug poznanika. A i moja putovanja na filmske festivale, premijere, također su rezultirali novim klijentima.


Španskog glumca Carlosa Cabru, upoznala je priča nam, slučajno, u flamenco klubu u Jerez de la Frontera, da bi ga kasnije zastupala u američkoj seriji „Jack Ryan“ koja se snimala na Tenerifama.


- Glumci su uvijek otvoreni za nove prilike tako da imaju i nekoliko agencija koje ih zastupaju na različim tržištima - kaže.


Njena poslovna priča je posebna iz mnogo razloga. Najvažniji je svakako da je ona mnogim glumcima s ovih prostora otvorila vrata međunarodnih kinematografija kao što su: nizozemska, španska, američka, turska, njemačka i druge, i time im omogućila da prvi put za posao konkuriraju sa kolegama glumcima iz drugih zemalja.


Zona je do sada bila gost i festivala u Cannesu, Berlinu, Rimu, L.A-u, Veneciji, Torontu, a našla se i na stranicama čuvenog Variety magazina. Anilu je Screen International uvrstio u lidere u filmskoj industriji, a također je i članica Evropske filmske akademije kao i i Udruženja filmskih radnika u BiH.


Na vrhuncu karijere napustila novinarstvo


U vrijeme kada je odlučila otvoriti agenciju, Anila je bila poznato novinarsko ime. Urednica koja je o svojim sagovornicima, koji su uglavnom dolazili iz svijeta kulture, znala sve, i čije je sve važnije premijere ispratila iz prvih redova. Međutim, na novinarstvo je odlučila staviti tačku.


- U novinarstvo sam ušla jako mlada, sa 18 i ostala 10 godina. Jako sam ga voljela jer je izazovno, kreativno, nikad dosadno. Međutim, u jednom trenutku sam osjetila da sam napravila sve što sam mogla i poželjela sam da se bavim nečim drugim - počinje ona svoju priču.


- Ideja za agenciju mi se rodila u jednom kafiću i razgovoru sa mojim prijateljem, divnim piscem Asmirom Kujovićem, i nije ostala samo tu za stolom, nego se danima vrzmala po glavi. Kako su mi neki glumci, kao što su Miraj Grbić, Ermin Sijamija, Semir Krivić, Aleksandar Seksan, bili i privatno dragi, zanimalo me šta oni misle o tome. Sjećam se da sam s njima sjela u bife Narodnog pozorišta i izložila im ideju. Miraj koji je tih dana sve češće izjavljivao da ga više zanima film od pozorišta, najviše je bio oduševljen idejom.
I tako sam počela istraživati. Noći bih provodila za laptopom čitajući o agencijama i castingzima, a sutradan bila u redakciji. I kako sam više čitala navečer, sve manje sam željela pisati po danu. Da ne bih varala jednu profesiju, zahvalila sam joj se i krenula u novu avanturu - sjeća se ona.

 

agencija-zona

Dio glumaca koje zastupa agencija Zona/ Foto: Lični arhiv


O poslu agenta u to vrijeme Anila nije znala mnogo.


- Jako malo ili nimalo. Nisam čak dobro poznavala ni terminologiju pa sam i tu lutala, casting agencija ili talent agencija. Sačuvala sam oboje jer se u klasifikaciji zanimanja u FBiH tada nudila samo riječ casting, agent kao zanimanje nije ni postojalo, nego nešto približno tome, menadžer samostalnih stvaralaca. Ne znam da li se šta promijenilo u odnosu na 2008. ali izvjesno je da talent agent kao zanimanje tada nije ni postojalo. Toliko o kontekstu u kojem sam počinjala, dakle, nisam imala od koga naučiti kad sam doslovce prva koja je registrovala takvu firmu. No, učila sam od engleskih, njemačkih, skandinavskih agencija, pratila šta jedan glumački portofolio treba da sadrži, kako izgleda web-stranica talent agencije.


Jako brzo, na samom početku Anila se susrela sa prvim glumačkim ugovorom na stranom jeziku, stranom tržištu, dobila deal memo, potom ugovor, travel memo.


- Neku dokumentaciju sam vidjela prvi put u životu. Danas mi je engleski sastavni dio poslovne dokumentacije, zapravo devedeset posto agentskog posla mi se odvija na stranim tržištima i na engleskom jeziku - govori ona i otkriva s kim je potpisala prvi profesionalni ugovor, o čemu dalje možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook