opet ljut

Dodik izneriviran odlukom Evropskog parlamenta: 'Podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo, a pročitali Mikijev zabavnik'

Front01.03.24, 13:28h

Dodik izneriviran odlukom Evropskog parlamenta: 'Podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo, a pročitali Mikijev zabavnik'
Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu istoriju, nasljeđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima

 

 


Dok u Federaciji BiH danas proslavljaju Dan nezavisnosti naše države, čini se da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već od ranog jutra na nogama te je već prije 9 sati na svom nalogu na platformi X (bivši Twitter) objavio prilično dug status izrazivši svoju izrevolitiranost novom odlukom Evropskog parlamenta.


Evo šta Dodik javno poručuje:


"Odlazeći saziv Evropskog parlamenta pozvao je da mi se uvedu sankcije jer uporno u BiH insistiram na onome na čemu je i EU sazdana - na mnogo razgovora i dogovora kako bi se postigao konsenzus i dogovorila rješenja.


Ako je vrhunac političkog umijeća tih evroparlamentaraca predlaganje sankcionisanja stava i slobodne misli, onda su definitivno promašili zanimanje.


Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu istoriju, nasljeđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima.


Neodoljivo podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo i samouvjereno pričaju o svemiru na osnovu teksta pročitanog u "Mikijevom zabavniku".


Šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo, Povelja UN?


Da li to vi, po ugledu na sarajevske tužioce i sudije, promovišete da je poštovanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje?
O kojem secesionizmu govorite?


Današnja BiH je plod ugovora Republike Srpske i Federacije BiH.


Zar nije evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može zatražiti raskid.


Nikada nisam za Republiku Srpsku tražio ništa što joj Dejtonskim sporazumom ne pripada, ali ne pristajem na manje od onoga što joj pripada.


Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako Republika Srpska bude manja.


Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji bi takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu. Obilježje neiskusnih ili kratkovidih političara je da stvari posmatraju crno-bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima.


Republika Srpska i njeni kadrovi su prema svim izvještajima Evropske komisije najviše uradili na tome da se BiH približi otvaranju pregovora s EU. Bilo bi pošteno da su pojedinci iz Evropskog parlamenta i to primijetili. Bilo bi još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nikakve veze sa BiH i EU nemaju da ovdje pritiskaju partnere da ne pristaju na dogovore u vezi s evropskim zakonima.

 
No dobro, u onome što nisu napisali, definisali su sebe, a u onome što su napisali, definisali su svoje frustracije. Kao i sa brojnim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni sa mnom im to neće proći.

To zna i Republika Srpska i zato sam njen demokratski izabrani predsjednik i nikada ni pred jednim pritiskom neću odustati od svojih zakletvi."

 


(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook