Povodom 1. marta

Ko se sve obratio na akademiji u Vijećnici: 'Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje'

Kultura29.02.24, 19:38h

Ko se sve obratio na akademiji u Vijećnici: 'Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje'
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je podsjetio da su za nezavisnost BiH nažalost izgubljeni mnogi životi, na šta iznova uvijek treba podsjećati mlade generacije

 

 

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Vijećnici održana zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina sa teritorije Kantona Sarajevo sa koje je poručeno da se nezavisnost BiH čuva i jača na svakom pedlju zemlje.

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u svom obraćanju istakla da nezavisnost države Bosne i Hercegovine, koju "smo obnovili 1. marta 1992. godine, ljubomorno, pomno i odlučno čuvamo".

 

-Nezavisnost se ne dobija jednom za sva vremena, zato svake godine podsjećamo kako se nezavisnost čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje i u svakom obliku. Onog momenta kada je uzmemo zdravo za gotovo i kada pomislimo da je neupitna, tog trenutka je naša nezavisnost najranjivija – dodala je Karić.  

 

Zato, poručila je gradonačelnica, vrijedno radimo i gradimo uvijek i na svakom mjestu, jačajmo svoju ekonomiju, sistem socijalne i zdravstvene zaštite, svoje oružane snage i policiju, svoje pravosuđe, energetsku nezavisnost, širimo svoju diplomatiju, unapređujmo svoj obrazovni sistem, zidajmo svoju državu kamen po kamen i na taj način jačajmo i gradimo našu nezavisnost.

 

- Napadi na nezavisnost BiH od onih koju ovu zemlju ne vole nisu nam nepoznanica, kako otvoreni, tako i podmukli i prikriveni. Mi se tih napada ne bojimo, ali ih i ne podcjenjujemo. Danas kada slavimo Dan nezavisnosti podsjećamo se i na važnost očuvanja vrijednosti multikulturalne, multinacionane, suverene, cjelovite i nezavisne države BiH. To je moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost – navela je Karić.   

 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je podsjetio da su za nezavisnost BiH nažalost izgubljeni mnogi životi, na šta iznova uvijek treba podsjećati mlade generacije.

 

- Iz pijeteta za one koji su životima izborili nezavisnost i suverenitet BiH, mi se danas moramo još jače boriti da građani imaju slobodu odlučivanja o svojoj sudbini, pravo na svoju kulturu i identitet, te ravnopravno učešće u izgradnji svoje budućnosti - poručio je Uk.

 

Napomenuo je da je očuvanje nezavisnosti temeljni princip Vlade KS, te da je 1. mart prilika za prisjećanje na borbu za nezavisnot, ali i dan kada trebamo govoriti o godinama pred nama i izazovima sa kojima se suočavamo u procesu izgradnje demokratskog društva i prosperitetne budućnosti za sve građane.  

 

U okviru svečane akademije priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program, a prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, te političkog i javnog života Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook