VIDEO/ PRIMJENA NAJNOVIJE TEHNOLOGIJE

Jedna je od najvećih poslijeratnih investicija: Adriatic Metals BiH proizveo prvi koncentrat rude u Varešu

Biznis Klub28.02.24, 19:17h

Jedna je od najvećih poslijeratnih investicija: Adriatic Metals BiH proizveo prvi koncentrat rude u Varešu
Tokom projekta, Adriatic Metals BiH se obavezao na zapošljavanje lokalnog osoblja, saradnju s lokalnim dobavljačima, saradnju s vlastima na svim nivoima i zajednicama kao i primjenu najsavremenije tehnologije rudarstva

 

 

Prvi koncentrat rude u okviru projekta Vareš u Bosni i Hercegovini proizveden je u utorak, 27. februara 2024. godine, objavili su iz kompanije Adriatic Metals BiH. 


Postrojenje za preradu rude u Varešu će nastaviti s postupnim povećavanjem kapaciteta tokom sljedećih nekoliko mjeseci, do nominalnog kapaciteta obrade od otprilike 65.000 tona mjesečno do četvrtog kvartala 2024. godine. 


- Oduševljen sam što mogu s javnošću podijeliti informaciju o još jednom ključnom koraku koji smo postigli proizvodnjom prvog koncentrata u okviru Projekta Vareš. Postrojenje za preradu rude u Varešu dizajnirano je i izgrađeno korištenjem najnovije tehnologije vodećih proizvođača u industriji, i uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnosti. Ponosan sam na ono što je moj tim postigao i želim im se zahvaliti na njihovom trudu i predanosti - izjavio je Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BiH. 

 

adriatic-metals-rudnik-2


Ovo je značajan uspjeh za Adriatic Metals BiH, lokalnu zajednicu u Varešu i državu Bosnu i Hercegovinu. Projekt Vareš jedna je od najvećih poslijeratnih investicija u Bosni i Hercegovini, koja donosi značajnu ekonomsku i društvenu korist. 


Tokom projekta, Adriatic Metals BiH se obavezao na zapošljavanje lokalnog osoblja, saradnju s lokalnim dobavljačima, saradnju s vlastima na svim nivoima i zajednicama kao i primjenu najsavremenije tehnologije rudarstva. Ova strategija ne samo da potiče ekonomski razvoj, već osigurava korist za varešku zajednicu dugo nakon završetka životnog vijeka rudnika.

 

adriatic-metals-rudnik-3


U narednim mjesecima kompanija će nastaviti daljnju optimizaciju pogona za preradu, uz proširenje podzemnih radova u cilju postizanja nominalnog kapaciteta proizvodnje u četvrtom kvartalu 2024. godine, navodi se u saopćenju, a video o ovom značajnom postignuću pogledajte u nastavku:

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook