Na spomen Palestinaca ovih dana širom svijeta svima na pamet padaju stravične scene iz rata u Gazi. Ipak, sretna priča koja uključuje jednog Palestinca pojavila se u susjednoj nam državi. Yusri Salameh odlučio je u Bosni napraviti svoj novi dom. Nakon 32 godine bavljenja marketingom odlučio je okušati se u ugostiteljstvu. Tako je u Travniku prije dvije sedmice otvorio restoran McGrill. Pripreme na otvaranju restorana trajale su godinu i pol dana.
– Gdje god da odem poštujem sistem. Problem je u tome što sam navikao da rješavam stvari digitalno, a kada sam došao ovdje nisam znao odakle da počnem. Imao sam osjećaj da u sred pustinje tražim vodu. Da sam tad imao ovo znanje, bilo bi mi mnogo lakše. Borio sam se sa stereotipima koji su postavljali pitanja zašto bi stranac uopće dolazio u BiH da otvori svoj restoran – priča Salameh
Kuhinja iz Sirije, Lebanona, Jordana, Palestine je raznovrsna, priča Salameh. Široj porodici htio je pokazati kako marinira janje, i odgovor je bio neočekivan, rekli su da će probati sljedeći put.
– Sljedeći put kad sam došao otišli smo na vikendicu i pred njima sam marinirao cijelo janje, pripremio rižu, ispekao janje i skoro su pojeli kosti. Pitali su kad će to raditi sljedeći put – kaže Salameh.
Salameh je osamdesetih boravio u Velikoj Britaniji gdje je studirao poslovnu administraciju. Kada je završio studije u Velikoj Britaniji počeo je baviti se marketingom i dizajnom. Nakon iskustva u Velikoj Britaniji odselio se u Egipat gdje je bio umjetnički direktor najveće oglašavačke agencije u zemlji. Poslije Egipta, Salameh je otišao u Katar gdje je bio jedan od umjetničkih direktora agencije za oglašavanje. Potom je dobio posao u Al Jazeeri, na poziciji brendinga i organizacije događaja.
– Radio sam na sebi i razvijao se. Pa čak i sada, uvijek tražim način da razvijam posao tako da mogu dobiti pozitivna iskustva kupaca – priča Salameh.
(Slobodna Dalmacija/DEPO PORTAL/af)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook