Poruka nakon sastanka u Mostaru

Dodik: 'Ako ovaj nelegalni krene bilo šta da nameće, mi izlazimo iz...'

Front27.02.24, 18:54h

Dodik: 'Ako ovaj nelegalni krene bilo šta da nameće, mi izlazimo iz...'
Dodik je kazao i da "ono što je zajedničko je da tražimo od Evropskog vijeća tačan datum za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU"

 

 

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Mostaru poručio je da "ako ovaj nelegalni (visoki predstavnik Christian Schmidt, op.a.) pokuša da nametne bilo šta RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način, piše Faktor.

 

- I ranije smo rekli da on ne postupa i ne nameće i vjerujem da smo istog opredjeljenja svi zajedno - kazao je Dodik.

 

Dodik je kazao i da "ono što je zajedničko je da tražimo od Evropskog vijeća tačan datum za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU".

 

- Bez tog datuma će značiti da ćemo se osjećati prevarenim. To smo dogovorili. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Frontex i ovo oko sprečavanja pranja novca. Vjerujem da u sljedećih sedam do deset dana možemo riješiti još neka pitanja - zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i izborni zakon - kazao je, te dodao da bi odmah poslije toga, nakon marta, trebali dogovoriti i način izbora sudija Ustavnog suda BiH.

 

Govoreći o zakonu o sudu, ponovio je da Apelaciono vijeće treba biti u Banjoj Luci te da "nema razloga da se to zaustavi".

 

- Mi smo stava da Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PSBiH, samo tako se može zavesti više reda u BiH - rekao je Dodik.

 

Dodik je kazao i da "RS podržava da se riješi način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na način da prođe trijažu i da se dobije fer odnos".

 

Što se tiče tehničkih izmjena izbornog zakona, Dodik je kazao da "mnogi ne razumiju o čemu se radi niti kad je riječ o integritetu izbornog procesa".

 

Dodao je da će radne grupe nastaviti raditi i sve čim se nešto dogovore upućivati prema Vijeću ministara BiH odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

- Djeluje mi da ćemo završiti zakon o sprečavanju sukoba interesa. Bilo bi dobro kada bi to uspjeli završiti kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se regulišu uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi - zaključio je Dodik.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook