dodik u podgorici

Demonstrante koji su ga izviždali pozdravio s tri prsta, a na sastanku s Mandićem tvrdio da se zalaže za put ka EU

Front27.02.24, 16:04h

Demonstrante koji su ga izviždali pozdravio s tri prsta,  a na sastanku s Mandićem tvrdio da se zalaže za put ka EU
Mandić je rekao da današnji sastanak govori o budućnosti, a ne o prošlosti, poručivši da će sa zadovoljstvom primiti i predstavnike FBiH, ako to zatraže

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak u Podgorici da je predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama.


Dodik je, na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka s Mandićem u Skupštini, rekao da RS kroz Daytonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum s Crnom Gorom.


"Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture", pojasnio je Dodik.


"Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebala to ranije uraditi", ističe Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".


Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu s Daytonskim sporazumom.


"RS želi graditi odnose s Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose s RS-om. To nije na štetu nijednog građanina. Ova tri projekta donose korist u proračunu i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i s Albanijom da pričamo o Bojani, Jezeru, sa Srbijom o Limu", dodao je Mandić.


Kazao je kako Crna Gora želi stvarati najbolje odnose sa susjedima. "Ako nemate istančan osjećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu", javlja portal Vijesti.me.


"Tko poštuje Dayton, poštuje i RS.  Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dayton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je s Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške prenio Dodiku", dodao je Mandić.


Kazao je da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani "Buk Bijela", o Bilećkom jezeru...


Zločin u Štrpcima


Predsjednik Skupštine Crne Gore osudio je zločin u Štrpcima, poručivši da je to jedan od najodvratnijih zločina.


Dodik je rekao da počinitelji koji nisu privedeni pravdi trebaju da se procesuiraju i poručio da nije htio da provocira.


"Imao sam problem na galamu i tako sam ih pozdravio", rekao je Dodik, misleći na to što je prilikom ulaska u zgradu Skupštine prosvjednike pozdravio s tri podignuta prsta.


Mandić je rekao da današnji sastanak govori o budućnosti, a ne o prošlosti, poručivši da će sa zadovoljstvom primiti i predstavnike FBiH, ako to zatraže.


Dodik je rekao da je tu da kao predsjednik RS-a da podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredjeljenje za članstvo u Europskoj uniji. "Mi smo ka RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati", ukazao je on.


Najavio je da će u Trebinju biti održan sastanak ljudi koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera, a govorio je i o projektu "Buk Bijela".


"Zbog Crne Gore smo ga reducirali, taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Želimo da nastavimo projekt u suradnji sa Srbijom. Neka tijela iz Crne Gore u suradnji sa Europom pokušavaju da ga spriječe. Ukoliko se vrati projekat velike 'Buk Bijele', ja ću biti za to. Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u mega projekat. Ako neće, neka nas ne blokiraju. Sprečavanje iz Crne Gore kreće iz Sarajeva", naveo je predsjednik RS-a.


"Tema oko Bilećkog jezera i njihovog korištenja za Boku su tek potencijali koji će donijeti korist. Želim da razmišljamo na korist građana BiH, RS-a, Crne Gore...", rekao je Mandić. 

 

(FENA/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook