MNOGI NE ZNAJU

Mala promjena ispod pazuha može biti ozbiljan simptom ove bolesti... Dobro pogledajte!

Lifestyle26.02.24, 20:25h

Mala promjena ispod pazuha može biti ozbiljan simptom ove bolesti... Dobro pogledajte!
Osim ispod pazuha, može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela - oko prepona, vrata, laktova, koljena ili prsa

 

 

 

Podaci Internacionalne dijabetičke federacije govore da u Europi živi preko 61 milijun oboljelih s dijabetesom. Procjenjuje se da će se do 2045. godine postojeća brojka povećati za 13 posto. Sukladno ovim velikim brojkama i financijski trošak iz 2021. godini govori da je na dijabetes potrošeno 189,3 milijarde američkih dolara što predstavlja visokih 19,6 posto ukupne potrošnje u svijetu. 


Nažalost, postoje mnogi koji ne znaju da već boluju od ove bolesti ili da su u fazi predijabetesa. Prema stručnjacima, prepoznavanje suptilnih simptoma neravnoteže šećera u krvi i redoviti pregledi kod liječnika mogli bi spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Zapravo, zdravstvene vlasti upozoravaju na jedan poseban simptom koji se može pojaviti tijekom ranih faza dijabetesa, ili čak u fazi predijabetesa, piše Živim.hr.


Tamna mrlja ispod pazuha


Osobe s dijabetesom mogu doživjeti niz promjena na koži povezanih s bolešću. Konkretno, mnogi s dijabetesom razviju stanje poznato kao crna akantoza (Acanthosis nigricans), koje karakterizira smeđe - crna, slabo definirana, baršunasta hiperpigmentacija kože. Osim ispod pazuha, može se pojaviti oko prepona, vrata, laktova, koljena ili prsa (ispod dojki).


- Zahvaćena koža također može imati neugodan miris ili svrbež - objašnjavaju iz klinika Mayo. Neki također mogu primijetiti kožne oznake ili male, meke izrasline na zahvaćenom području.


Predijabetes


Crna akantoza je povezana je s endokrinom disfunkcijom, posebno inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinemijom. Iako postoji veća vjerojatnost da ćete razviti ovo specifično stanje kože kao posljedicu uznapredovale, loše regulirane bolesti, Američka akademija dermatološke udruge (AADA) napominje da tamna mrlja također može biti prvi znak da netko ima dijabetes.

 

Zapravo, u nekim slučajevima može se pojaviti u fazi predijabetesa, dok se bolest još uvijek smatra reverzibilnom. Stoga se onima koji primijete ovo stanje, savjetuje da se odmah obrate liječniku radi daljnjih pretraga i moguće odgodom pojave dijabetesa kroz promijene životnih obrazaca (prehrana, tjelovježba, prestanak pušenja i redovita kontrola šećera u krvi).


Koža i dijabetes


Dijabetes može promijeniti izgled kože na mnoge načine. Mogu se pojaviti mjehurići, mrlje na potkoljenici, skleroza ili čirevi na stopalima.


- Ako se pojavila crna akantoza to može biti zato što previše inzulina u tijelu može uzrokovati brzu reprodukciju stanica kože. Za one s kožom koja ima više pigmenta, spomenute stanice imaju više melanina što stvara mrlju koja je tamnija od ostatka kože - objašnjavaju stručnjaci iz Healthlinea. 


Dermatološka udruga ADDA ističe da osobe s afričkim, karipskim, južno ili srednjoameričkim te indijanskim podrijetlom, imaju najveću vjerojatnost da će doživjeti Acanthosis nigricans.


Druge bolesti


Slučaj crne akantoze najčešće ukazuje na inzulinsku rezistenciju, međutim, prema AADA-i može imati i druge uzroke. Ako nije povezano s dijabetesom ili predijabetesom, zadebljanje tamne kože može biti uzrokovano pretilošću ili poremećajem rada žlijezda. Rjeđe je povezan s Addisonovom bolešću, poremećajem hipofize, terapijom hormonom rasta ili problemima sa štitnjačom. Također, smatra se potencijalnom nuspojavom određenih lijekova, uključujući oralne kontraceptive. 


U rijetkim slučajevima, Acanthosis nigricans može ukazivati na kancerogeni tumor unutarnjeg organa poput želuca ili jetre. Ovaj se kožni problem može pojaviti i kod potpuno zdravih osoba i biti bezopasna. 


Ipak, razgovor s liječnikom može pomoći da utvrdite jesu li nastale promjene na koži razlog za zabrinutost.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook