uskoro stupa na snagu

Ko će imati pravo na veće naknade u KS: Usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH

Hronika26.02.24, 19:08h

Ko će imati pravo na veće naknade u KS: Usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH
Radi se o suštinskim izmjenama za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu branilaca do 57 navršenih godina života s područja Kantona Sarajevo

 

 

U cilju poboljšanja statusa branilačke populacije Kantona Sarajevo, te prava koja ostvaruju pripadnici ove kategorije, danas je po skraćenom postupku na 14. redovnoj sjednici Skupštine KS jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.


Kako je pojašnjeno, riječ je o suštinskim izmjenama koje se najviše tiču ostvarivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu, i njenog povećanja. S tim u vezi, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je da se ovim izmjenama usklađuju prava branilaca mlađih od 57 godina života u Kantonu Sarajevo s federalnim propisima.


- Najznačajnija izmjena u prijedlogu ovog zakona odnosi se na uvećanje iznosa mjesečne egzistencijalne naknade za naše branioce do 57 godina života, gdje smo precizirali usklađivanje, odnosno rast osnovice na način kako je to propisano u Federaciji BiH. Ovdje napominjem da će se iznos svake godine utvrđivati odlukom Vlade Kantona Sarajevo, na prijedlog ministra, uz primjenu koeficijenta za obračun u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima, pri čemu ovaj iznos može biti i veći od iznosa utvrđenog na federalnom nivou. Također, sve se više susrećemo sa situacijama gdje su naši demobilisani branioci angažovani na određeno vrijeme putem programa zapošljavanja koje realizuje Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, čime su gubili pravo na mjesečnu egzistencijalnu naknadu, obzirom da je bilo propisano da za ostvarivanje prava moraju biti prijavljeni na evidenciju službe za zapošljavanje prethodnih godinu dana. Izmjenama ovog hakona propisano je da njihova prava u slučaju zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme 'miruju', dakle, pravo na mjesečnu egzistencijalnu naknadu moći će nastaviti odmah po završetku prava iz radnog odnosa. Nadam se da smo ovim izmjenama uspjeli da vratimo dignitet našim braniocima, te ćemo svakako i u narednom periodu kontinuirano raditi na poboljšanju njihovih prava - istakao je ministar Osmanović.


Kao što je već rečeno, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili, a stupit će na snagu osam dana od objavljivanja u Službenim novinama. Očekivano je da će uvećani iznos biti u primjeni od mjesečne naknade za april, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 


(DEPO PORTAL/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook