praksa mnogih domaćica

Držite hranu u starim kutijama od sladoleda? Niste ni svjesni kakvu grešku pravite

Auto & Dom26.02.24, 10:22h

Držite hranu u starim kutijama od sladoleda? Niste ni svjesni kakvu grešku pravite
Proizvođači osiguravaju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji, ali kada se isprazni, kutija se mora baciti u smeće

 

 

Plastične kutije od sladoleda izgledaju vrlo praktično i mnogi ih ne bacaju nakon što pojedu sav sadržaj. Lijepo ih operu i kasnije ih iskoriste za držanje ostataka od ručka ili zamrzavanje hrane. Ipak, takva praksa uveliko ugrožava zdravlje ljudi.

 

Naime, prazne kutije od sladoleda mogu prenjeti hemikalije na namirnice koje stavite u njih. U to se ubrajaju hemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanca koje se nalaze u plastici te se mogu preneti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci.

 

Proizvođači osiguravaju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji, ali kada se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Kutije su posebno opasne ako se peru vrućom vodom ili zagrijavaju u mikrotalasnoj peći.

 

One su dizajnirane da se u njima drži sladoled i ništa drugo. Zato nemojte u njih stavljati hranu koja je drugačijeg sastava od sladoleda i koja može “nagristi” plastiku. Radije nabavite posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možete više puta koristiti.

 

(Krstarica/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook