i dalje na platnom spisku FUCZ-a

Na snazi režim 'plata ide, a ja ležim': Fahrudinu Solaku isplaćeno više od 100.000 KM dok je pod suspenzijom?!

Hronika26.02.24, 10:05h

 Na snazi režim 'plata ide, a ja ležim': Fahrudinu Solaku isplaćeno više od 100.000 KM dok je pod suspenzijom?!
Prema posljednjem izvještaju federalnih revizora ustanovljeno je da je Solak nakon suspenzije primao mjesečni iznos od 2.605 KM

 


U maju će biti pune četiri godine otkako je Vlada FBiH donijela rješenje o suspenziji Fahrudina Solaka, sada već pravosnažno osuđenog direktora Federalne uprave civilne zaštite.

 

Od tada do danas Solak prima punu platu s dodacima u FUCZ-u iako posljednje četiri godine nije ništa radio u Upravi. Premda je rješenje Vlade o Solakovoj suspenziji iz 2020. godine glasilo na period "do okončanja postupka" koji je u to vrijeme bio pokrenut protiv Solaka za nezakonitu nabavku respiratora ACM812 A, uprkos pravosnažnoj presudi Suda BiH, kako saznaje Raport Solak još uživa status i prava koja proizilaze iz direktorske pozicije.


Kako navodi ovaj  portal, po tom osnovu, Solaku je u protekle skoro četiri godine isplaćeno više od 100.000 KM, iako on nije obavljao nikakve poslove u tom periodu u Upravi. Iz Uprave godinama na medijske upite kriju tačan iznos Solakovih primanja dok je pod suspenzijom i u odgovorima medijima spominjali su uglavnom koeficijente, bodove i procente.

 

No, prema posljednjem izvještaju federalnih revizora ustanovljeno je da je Solak nakon suspenzije primao mjesečni iznos od 2.605 KM.

 

- Također, konstatirali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto direktoru Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U periodu od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uslove rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM) -  stoji u izvještaju revizora koji prenosi Raport.


Prema ovim nalazima revizora Solak je od 2020.godine do danas dobio na ime plata najmanje 111.000 KM. Prema  saznanjima Raporta taj iznos bi mogao biti i veći, jer je od posljednjeg revizorskog izvještaja bilo i povećanja primanja na mjesečnom nivou.

 

Raport je i  Nermina Nikšića upitao da li će donijeti novo rješenje o Solaku, pošto se ranije odnosilo na period do okončanja postupka, sada kada je postupak okončan pravosnažnom presudom Suda BiH s kojom je Solak osuđen na šest godina zatvora. Negov odgovor, kako navodi Raport, još uvijek čekaju, te će biti objavljen naknadno.

 

Ovam medij tražio je i zvaničan odgovor iz FUCZ-e o Solakovom statusu i isplati plate sada kad je pravosnažno osuđen i ukoliko ga dobije, naknadno će ga objaviti.

 

Inače, Murat Baručija, osoba u FUCZ-e koja po ovlaštenju Vlade FBiH obavlja direktorske poslove, mjesecima ne želi odgovoriti na upite o navodima o korištenju službenih vozila u toj veoma važnoj instituciji, tvrdi se u tekstu Raporta te navodi, prema saznanjima kojima ovaj portal raspolaže, da je stanje katastrofalno i da zbog nerada i bahatosti povlaštenih pojedinaca trpe uposlenici koji najviše rade, o čemu dalje možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook