Intervju

Ministar otkrio: Kako će se trošiti novac građana u Kantonu Sarajevo

Biznis Klub25.02.24, 19:38h

Ministar otkrio: Kako će se trošiti novac građana u Kantonu Sarajevo
Koautor je prve knjige o aktivnom upravljanju vanjskom politikom Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do danas

 

 

Afan Kalamujić (ZNG) od polovine novembra prošle godine obnaša funkciju ministra finansija KS.

 

Rođen je 1988. godine u Sarajevu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na George Herbert Walker School of Business and Technology, Webster University pri kampusu u Londonu.

 

Titulu doktora nauka stekao je na prestižnom Buckingham University u Velikoj Britaniji. Profesionalnu karijeru započeo je u privatnoj kompaniji gdje je napredovao do pozicije izvršnog direktora. Stekao je višegodišnje iskustvo u realnom sektoru na poslovima međunarodne trgovine, finansija, prodaje, te planiranja i upravljanja.

 

Koautor je prve knjige o aktivnom upravljanju vanjskom politikom Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do danas.

 

Jedan je od osnivača, te član regionalne inicijative za razvoj privatnih kompanija u zemljama Zapadnog Balkana, a u intervjuu za Biznis.ba govorio je o svojoj karijeri i razlikama, odnosno prilagodbi u prelasku iz relalnog sektora u javnu upravu te ciljevima koje ima na poziciji prvog čovjeka za finasije u KS.

 

Možete li nam ukratko opisati svoju profesionalnu karijeru i put do sadašnje pozicije ministra finansija u Kantonu Sarajevo? Na šta ste najponosniji u kako dosadašnjoj profesionalnoj tako i u akademskoj karijeri?

 

Odmah nakon završenih magistarskih studija u Velikoj Britaniji, vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu te zaposlio u privatnom sektoru. Put me vodio od prvobitnih vrlo jednostavnih zadataka u sklopu kompanije do pregovora sa ključnim kupcima te formiranja i implementacije stargtegije na putu restruktiranja portfolija tržišta i kupaca. Sve to se dešavalo u mojim dvadesetim što znači da sam navikao na intezivan rad i odgovornost od ranih godina. Sa druge strane, uporedno sa tim, praktična i akademska znanja sam stavio u funkciju naučnog i političkog aspekta društva u BiH.

 

U tome svemu mi je upravo poslovni napredak kompanije koja uspješno egzistira preko 20 godina ali i odgovornost da vodim jedan jako važan resor u Vladi velika satisfakcija. Posebno zadovoljstvo mi je istaći da sam autor poglavlja o ekonomskoj diplomatiji BiH u sklopu prve i jedine knjige koja obuhvaća kompletnu vanjsku politiku BiH od njene nezavisnosti do danas kao i sam jedan od osnivača najvećeg udruženja privatnih kompanija u regiji Zapadnog Balkana.

 

Koje su vaše glavne oblasti ekspertize i kako ste ih razvijali tokom godina?

 

Nekako su se iste nametnule i podudarile sa mojim karakterom i edukacijom. Tu bih najviše naglasio strateško planiranje, restruktuiranje, makroekonomiju te finansijski menadžment. Iste sam gradio kroz zadatke koje sam imao u pogledu izmjena u portofoliju kompanije, zatim kroz konsalting te kreiranjem ekonomskih strategija koje se tiču razvoja BiH.

 

Kako biste s aspekta osobe koja dolazi iz realnog sektora opisali svoj pristup vođenju Ministarstva finansija Kantona Sarajevo?

 

Prije svega mi je bilo potrebno nešto vremena da se prilagodim načinu funkcionisanja stvari u javnoj upravi. Dio toga sam upoznao kroz prethodni angažman predsjednika nadzornog odbora, što mi je svakako olakšalo tranziciju. Zatim sam odlučio da napravim model koji bi se zasnivao na efikasnosti, kraćim procedurama i jasnim ciljevima. Drago mi je da vidim volju i kod kolega u Ministarstvu, te mislim da smo na dobrom putu.

 

Ostatak intervjua možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook