Saga se nastavlja

Spahić: Baltićeva ostavka je samo igranka, on će ostati direktor Doma zdravlja KS, u sprezi je sa...

Front24.02.24, 08:56h

Spahić: Baltićeva ostavka je samo igranka, on će ostati direktor Doma zdravlja KS, u sprezi je sa...
On kaže koja je sada predsjednik privremenog Upravnog odbora čovjek koji je završio Saobraćajni fakultet

 

 

Vlada Kantona Sarajevo smijenila je Upravni odbor Doma zdravlja KS na čelu s predsjednikom Ademirom Spahićem.

 

Ova odluka donesena je nakon što Skupština KS nedavno nije usvojila izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ove javne ustanove za 2022. godinu. Ademir Spahić ovaj epilog najavio je prije nekoliko dana. O tome je govorio za Hayat TV.

 

- Više ne izvršavam funkciju predstavnika Upravnog odbora. Na Vladi su smijenjeni svi upravni odbori ustanova kojima je pao izvještaj. Osjećam se rasterećeno. Zahvalan sam nakon tri godine gledanja sve te situacije koja je vladala. Umorio sam se od tih stvari. Radostan sam što je došlo do razrješenja, ali ne na ovakav način – rekao je Spahić.

 

On kaže koja je sada predsjednik privremenog Upravnog odbora čovjek koji je završio Saobraćajni fakultet.

 

Dodaje da će se njegov advokat obratiti, te zatražiti da se objasni zašto je smijenjen Upravni odbor.

 

- Ovo je bilo očekivano. Nermin Nikšić i Adnan Šteta (predsjednik SDP-a i predsjednik SDP-a KS) su pokušali da blate moje ime sa spinovima i izmišljotinama koje je demantovala Američka ambasada. Pričat ću o svim neregularnostima koje su bile u Domu zdravlja narednim danima - rekao je je Spahić.

 

Odranije je poznato da je Spahić javno govorio kako su mu Nermin Nikšić i pojedini oko njega rekli da ne može biti ministar zdravstva KS nakon Harisa Vranića zato što se tome, navodno, protivila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a koja je navodno imala primjedbe i na Vranića zbog neregularnosti, pa i koruptivnih radnji.

 

Abel Baltić, direktor Doma zdravlja KS, podnio je ostavku na tu funkciju iz "moralnih razloga" nakon što je oboren izvještaj te ustanove u Skupštini KS. U međuvremenu je imenovan novi Upravni odbor koji će zamjeniti ovaj na kojem je bio Spahić. Tako da, prema Spahićevim tvrdnjama, Baltićeva ponuđena ostavka je samo igranka i on će ostati direktor jer novi UO neće prihvatiti njegovu ostavku.

 

Spahić tvrdi da je Baltić važan kadar predsjedniku stranke Nikšiću i da postoji neka sprega između njih dvojice i Nerina Dizdara, SDP-ovca koji sada obnaša i poziciju ministra za raseljene i izbjeglice u Federalnoj vladi na čelu sa Nikšićem. Spahić nije obrazložio kakva je to sprega.

 

Već neko vrijeme Spahić u medijima tvrdi kako je postojao niz neregularnosti u radu Baltića i Doma zdravlja, kako pacijenti nisu dobijali zadovoljavajuću uslugu, a što je krivica Baltića, aktuelnog ministra zdravstva KS Enisa Hasanovića, pa i bivšeg Vranića.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook