Održana sjednica

Poznato ko će dobiti priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini

Hronika21.02.24, 20:31h

Poznato ko će dobiti priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini
Usvojena je i Odluka o kriterijima i načinu sufinansiranja kulturno-umjetničkih društava sa tradicijom, s područja četiri gradske općine

 

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na današnjoj sjednici više odluka o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini.
 

Kako se navodi u saopćenju za javnost, rad sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je razmatranjem i usvajanjem više odluka o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini.


Tako su prof. dr. Ljubiša Zečević, posthumno, te Muhamed Žero, Eric Breton, Vesna Bajkuša i Hajriz Brčvak, dobitnici priznanja "Plaketa Grada Sarajeva", a Senida Karović nagrade "Graham Bamford". Farah Ličina, Ada Korić i Dan Gračić su, odlukama Gradskog vijeća, dobitnici nagrade "Sarajevska pahuljica".
 

- Dobitnici priznanja i nagrada će biti promovisani na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u povodu obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, kad će im gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća uručiti povelje, odnosno diplome - navodi se u saopćenju.
 

Gradski vijećnici usvojili su, u nastavku današnje sjednice, Plan rada Grada Sarajeva za 2024. godinu baziran na Strategiji razvoja Grada Sarajeva 2021-2027, Programu rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu i Budžetu Grada Sarajeva za tekuću godinu, kao i drugim zakonskim i planskim dokumentima.
 

Gradsko vijeće usvojilo je i Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja sportskih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo.
 

Rad sjednice nastavljen je usvajanjem Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo, a nakon ukazane potrebe za uvrštavanje i pružanje finansijske podrške novim manifestacijama koje imaju kontinuitet i doprinose afirmaciji Grada Sarajeva i ukupnom razvoju kulture Sarajeva, a time i Bosne i Hercegovine.


Usvojena je i Odluka o kriterijima i načinu sufinansiranja kulturno-umjetničkih društava sa tradicijom, s područja četiri gradske općine.
 

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o odobravanju kreditnog zaduženja, a cijeneći činjenicu da se određeni investicioni projekti navedeni u Odluci o odobravanju kreditnog zaduženja neće moći realizirati te će se planirana sredstava preusmjeriti na Investiciono-sanaciona ulaganja u objekt i bazensku tehniku JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o., za što su sredstva više nego potrebna, a imajući u vidu značaj tog objekata za sve kategorije stanovništva, posebno za sportske aktivnosti koje se odvijaju na olimpijskom bazenu, navodi se se u saopćenju.
 

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u oblasti međunarodne saradnje u 2023. godini.
 

Nacrt Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, zaključkom Gradskog vijeća, upućen je u javnu raspravu u trajanju od 20 dana.
 

- Na sjednici je primljena k znanju Informacija o prazničnom ukrašavanju, u organizaciji Grada Sarajeva, te Informacija o upravljanju, tekućem i investicionom održavanju JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo koja je potvrdila opredjeljenje Gradskog vijeća da se dio kreditnih sredstava usmjeri upravo za poboljšanje objekta i bazenske tehnike JP Olimpijski bazen Otoka.
 

Na kraju sjednice, upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative. Tako je, između ostalih, gradski vijećnik Adi Škaljić podnio inicijativu da Grad Sarajevo razmotri mogućnost korištenja inovativne boje za fasade, odnosno posebne vrste mahovine, u projektima Grada Sarajeva, a koje upijaju zagađene čestice iz zraka u većoj mjeri nego drveće -  saopćeno je iz Gradske uprave.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook