Sin predsjednika RS-a

Srpski svet samo mijenja igrače: 'Igoru Dodiku treba zabraniti ulazak u Crnu Goru'

Front21.02.24, 09:45h

Srpski svet samo mijenja igrače: 'Igoru Dodiku treba zabraniti ulazak u Crnu Goru'
Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak mišljenja je da je “novo rukovodstvo SNSD-a odlučilo da Republiku Srpsku posvađa i sa onima sa kojima još uvijek nije”

 

 

Tek što je postavljen za organizacionog sekretara SNSD-a, Igor Dodik, sin predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i lidera te stranke, obrušio se na crnogorskog premijera Milojka Spajića. Dodik mlađi naveo je kako je Spajić izgubio identitet, te mu spočitao pomoć u organizaciji partije u Crnoj Gori. Sve to se desilo nakon što je premijer Crne Gore izjavio kako je 9. januar neustavan, piše Oslobođenje.

 

- Milojko Spajić, sa kojim sam imao jako korektan odnos, pomagao mu da digne stranačku infrastrukturu u CG i koji je dolazio u Banjaluku da podrži dan Republike Srpske i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon Escobara dobije amneziju i izjavi kako je dan Srpske neustavan, napisao je junior.

 

Na ovu objavu odgovorio je crnogorski politolog Ljubomir Filipović, koji je pozvao na zabranu ulaska u Crnu Goru cijeloj porodici Dodik.

 

- Igoru Dodiku zbog ovog otvorenog priznanja u miješanje u političke procese u Crnoj Gori zabraniti ulazak u zemlju i zaplijeniti imovinu. Njega, porodice Dodik i povezanih lica. Posebno ono iznad Pržna što imaju. Tako bi to uradila ozbiljna država, poručio je Filipović na društvenoj mreži X.

 

- Ako neko finansira i koristi imovinu u Crnoj Gori koju ima da podržava takve aktivnosti, a strani je državljanin, naravno da njegovu imovinu treba zamrznuti, pokrenuti određene sudske procese u zemlji i tu imovinu oduzeti, kao što treba oduzeti imovinu zbog organizovanog kriminala i korupcije, kaže Filipović.

 

Dodaje da je dobro što se desio jaz između Dodika i Spajića.

 

- Ovo je dobro, da se desi taj jaz, ukoliko je ono što je Dodik govorio istina. Raduje me to što je naš premijer jasno izrazio stav da je dan RS-a neustavan, raduje me što čak Andrija Mandić nije otišao na taj događaj, iako su predstavnici njegove partije bili tamo. Ne vjerujem da će Crna Gora kao članica NATO-a i EU smjeti da rizikuje na način na koji rizikuje Srbija i u ponašanju prema BiH, naglašava Filipović.

 

Predrag Bošković, bivši ministar odbrane Crne Gore, ističe da cijeli slučaj treba gledati iz dva ugla, a jedan je onaj politički koji apsolutno nije iznenađenje.

 

- Mi znamo da je srpski svet u velikoj ofanzivi, ne samo u Crnoj Gori već u čitavom regionu, i samo mijenja svoje igrače. Nekad je to bio Zdravko Krivokapić, nakon toga Dritan Abazović, sad je to Milojko Spajić. Nema tu apsolutno nikakvog iznenađenja. Ta izjava gospodina Dodika nije iznenađenje što se političke ravni tiče. To smo znali i ranije. Ono što treba provjeriti je da li postoji krivičnopravna priča u svemu tome, da li je i na koji način te podrške bilo, kako se ta infrastruktura gradila. Da li su prekršeni zakoni Crne Gore i to svakako iziskuje dublju analizu po svakom pitanju, ističe Bošković.

 

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak mišljenja je da je “novo rukovodstvo SNSD-a odlučilo da Republiku Srpsku posvađa i sa onima sa kojima još uvijek nije”.

 

- Kakav je interes Republike Srpske da ulazi u sukob sa Crnom Gorom? Crna Gora vodi politiku koja nas ne ugrožava, naveo je Crnadak, dodavši da je srpski narod zaštitio svoje interese sa novom većinom, “a uskoro će i rekonstrukcija Vlade Crne Gore nakon koje će još predstavnika srpskog naroda ući u nju”.

 

- Republici Srpskoj trebaju novi prijatelji, a ne neprijatelji, zaključio je Crnadak.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook