u Federaciji BIH

Najveće gradilište u zemlji, čak 50 kilometara autoceste povezat će niz gradova

Biznis Klub12.02.24, 14:13h

Najveće gradilište u zemlji, čak 50 kilometara autoceste povezat će niz gradova
Model poslovnih zona koji je raširen u nizu lokalnih zajednica diljem BiH pokazao se kao pun pogodak kada je riječ o privlačenju investicija, a što je dobrim dijelom posljedica činjenice da su lokalne, ali i kantonalne vlasti, prepoznale takav način gospodarenja kao iznimno učinkovit za razvoj općina i gradova

 

Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Usora... - niz je lokalnih zajednica, općina i gradova koji su ovih dana velika gradilišta uslijed intenziviranja dinamike izgradnje dionica na sjevernom dijelu koridora Vc koji prolazi kroz Federaciju BiH, a prema informacijama za Večernji list, u ovom se trenutku radi na čak 50 kilometara autoceste u ovom dijelu zemlje.

 

Važnost za lokalne zajednice


Općine i gradovi kroz koje će prolaziti buduća žila kucavica i paneuropski koridor, a koji su od strateškog značaja za Europsku uniju, ali i kontinent u cjelini, na ove radove gledaju kao na iznimnu priliku jačanja vlastitih gospodarskih potencijala, a osobito kada govorimo o gradnji poslovnih zona u blizini budućih čvorišta. Poznato je da poslovni subjekti traže brzu i sigurnu prometnu vezu, a osobito kada govorimo o izvozno orijentiranim tvrtkama, tako da je sinergija modela poslovnih zona s budućim koridorom nešto što će dodatno dinamizirati rast lokalnog gospodarstva, donosi portal Večernjeg lista BiH. Svjesni su toga i u Usori te su pokrenuli rekonstrukciju prometnica u novoj zoni koja će vjerojatno postati atraktivna zbog blizine petlje autoceste na koridoru Vc. Zona se, objasnio je nedavno načelnik općine Zvonimir Anđelić, nalazi vrlo blizu priključenju na autocestu, a što će vjerojatno biti zanimljivo investitorima. I sama Općina ubrzava aktivnosti u cilju privlačenje novih investicija te će im, kako je objasnio, pravac djelovanja biti poboljšanje uvjeta kako bi se privukli novi ulagači. Nešto južnije, u općini Žepče, razmišljaju na sličan način. Kroz ovu općinu prolazit će 21,5 kilometara autoceste, a upravo na ovaj projekt gledaju kao na novu priliku za rast lokalne ekonomije, a što je pak usko vezano uz tematiku poslovnih zona. Zanimljivo je, naveo je načelnik Mato Zovko, kako će u Žepču postojati dva čvorišta, jedno u Golubinji, drugo u Ozimici, a planira se i čvorište Tuzla - Žepče - koridor Vc. Sve navedeno u velikoj će mjeri biti dodatni stimulans poslovnim subjektima koji će upravo svoje proizvodne pogone graditi u blizini jednog ovakvog strateški značajnog paneuropskog koridora. Model poslovnih zona koji je raširen u nizu lokalnih zajednica diljem BiH pokazao se kao pun pogodak kada je riječ o privlačenju investicija, a što je dobrim dijelom posljedica činjenice da su lokalne, ali i kantonalne  vlasti, prepoznale takav način gospodarenja kao iznimno učinkovit za razvoj općina i gradova. I upravo će se taj model dodatno pokazati uspješnim uslijed geografske blizine jedne moderne autoceste.

 

Važne dionice


A jedna od ključnih dionica na ovom dijelu autoceste je ona Medakovo - Ozimice, ukupne dužine 21,3 kilometra, a koja je zapravo najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u BiH. Na dionici radi Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A. Ş., a riječ je o prometnici koja će imati strateški značaj za ovaj dio Bosne i Hercegovine kada govorimo o podizanju učinkovitosti prometne povezanosti i pozicioniranju na europskoj mreži prometnih pravaca. Uz ovu, gradi se još nekoliko dionica koje će biti dio velikog mozaika sjevernog dijela koridora, počevši od dionice Poprikuše - Nemila, uključujući tunel Golubinja, pa do dionice Putnikovo Brdo - Medakovo. V. d. direktora JP Autoceste Federacije Denis Lasić za Večernji list je potvrdio kako se od Zenice prema sjeveru gradi 50 kilometara autoceste. To je dio koji obuhvaća općine Usora, Doboj Jug, preko Tešnja, Maglaja do sjevernog dijela Žepča. Najavio je i kako bi uskoro radovi trebali početi i na posljednjoj dionici od Maglaja do Žepča u dužini od 12 kilometara, čime će u izgradnji biti kompletna sjeverna prometnica. Planovi su da se dio lipnja 2026. godine završi izgradnja svih dionica na sjevernom dijelu koridora Vc, a koji će, uslijed svoje pozicije, kao i činjenice da prolazi nizom lokalnih zajednica s velikim brojem poslovnih subjekata i snažnim potencijalom daljnjeg razvoja, biti nova žila kucavica ovoga dijela BiH.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook