reakcija

Nakon skandalozne izjave Marija Kordića, oglasili se iz SDP-a

Front12.02.24, 12:58h

Nakon skandalozne izjave Marija Kordića, oglasili se iz SDP-a
- Što se tiče SDP BiH, nikada nećemo odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljoj prošlost - naveli su

Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija, poručio  na svom Facebook profilu gradonačelnik Mostara Mario Kordić, nakon čega se oglasili  iz SDP- a

 

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o tome kako su okupljanja antifašista u Mostaru veličanje zločinačkih ideologija smatra izuzetno opasnim i u, najmanju ruku, bezobraznim.

 

Ovakve namjerno ciljane izjave, sasvim sigurno, ne doprinose smirivanju situacije u Mostaru, a gradonačelnikovo izjednačavanje svih, pod krinkom neobavezujućih deklaracija Evropske unije, samo dolijeva ulje na vatru u gradu koji još nije prebolio svoje rane iz proteklog rata.

 

Da ne bi držali čas historije koju je potvrdio čitav svijet, ili povijesti, da nam se gradonačelnik ne uvrijedi, u subotu se oblježavao Dan oslobođenja Mostara, od istih onih koje gradonačelnik pokušava staviti u ravnu sa slavnim antifašistima. 

 

Obilježili su ga isti oni, čiji su se potomci i u ovom ratu borili protiv fašizma, preodjenutog u šuplju priču o buđenju naroda. Obilježili su ga na stratištu svojih antifašističkih predaka, koje bi gradonačelnik i njegovi istomišljenici najradije sravnili sa zemljom. 

 

Podsjetit ćemo gradonačelnika da se u subotu nije mahalo nikakvim simbolima režima, nego bivše države SFRJ, u kojoj se i gradonačelnik rodio. Iste one koja je bila međunarodno priznata i koja je nastala na antifašističkim temeljima. Za razliku od NDH, koja je je bila i ostala marionetska država fašističkih vođa, nastala na masovnom ubijanju i protjerivanju svih neistomišljenika, a najviše antifašista.

 

To, kako je gradonačelnik perfidno u svoju nacionalističku izjavu napravio poveznicu sa djecom, koja zaista nisu kriva što imaju takvog gradonačelnika, dokazuje nemoć toga da se svijetli antifašistički trenuci Bosne i Hercegovine, ali i bivše države, ne mogu zametnuti. Jer smo sigurni da i djeca znaju ko su bili antifašisti, a ko sluge fašista.  

 

Na kraju, da ne bude samo da gradonačelnik pokušava zametnuti tragove antifašizma u Mostaru, to isto rade i njegovi dugogodišnji saveznici iz SDA, kojima je nedavno zasmetala pozorišna predstava koja bi veličala antifašiste, te su je pokušali zabraniti pod smiješnim opravdanjem da vrijeđa vjernike i borce Armije BiH. 

 

Što se tiče SDP BiH, nikada nećemo odustati od toga da Mostar bude grad po mjeri svih građana i u kome će se slaviti svi oni koji su doprinijeli da Mostar takav bude, nevažno radilo se o bližoj ili daljoj prošlosti.  

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook