Nametanje političke kontrole

BH novinari: Konakovićeva izjava oko rješenja krize u sistemu javnog informisanja neprihvatljiva

Mediji11.02.24, 14:02h

BH novinari: Konakovićeva izjava oko rješenja krize u sistemu javnog informisanja neprihvatljiva
Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP–a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i stadarda slobode izražavanja

 

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalo neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde (NiP) i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa, FTV i BHRT, budu imali „menadžment koji će raditi po diktatu“ stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji „Trojka“, saopćio je Upravni odbor navedenog novinarskog udruženja.
 

- Izjavom na pres-konferenciji, održanoj u petak 9. februara u Sarajevu, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politčki angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka „Trojke“, a ne svih građana BiH - navedeno je u saopćenju.
 

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP–a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i stadarda slobode izražavanja. Desetine puta je do sada targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritisake. Ovog puta je otišao korak dalje -  brutalno je i politički nasrnuo na javne servise demostrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja unutar kojeg seupolitička nezavisnost i rad u interesu javnosti na samom vrhu, navodi također Upravni odbor BH novinara. 
 

Posljednju izjavu ministra Konakovićeva ocjenjuje apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH budući da su zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) među 14 uvjeta koje država mora ispuniti kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama.
 

U tom kontekstu, Upravni odbor zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh. entiteta vrate u institucije sistema.
 

Vijeće ministrara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj „političke trgovine“, prihvatanje „kompromisa“  ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima!  
 

Upravni dobor BH novinara apeluje da Delegacija Evropske unije i svi drugi međunarodni akteri u BiH ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i  kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strankama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i medijske slobode  općenito radi očigledne „žurbe“ u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o EU integracijama, naglašava u saopćenju Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook