NEPRIJATNO I ČESTO ISKUSTVO

Ogorčena Sarajka: Zašto se sudske takse ne kupuju u zgradi suda, već 'ganjaju' po trafikama?! Tražili smo odgovor...

Hronika12.02.24, 08:58h

Ogorčena Sarajka: Zašto se sudske takse ne kupuju u zgradi suda, već 'ganjaju' po trafikama?! Tražili smo odgovor...
Da apsurd bude veći, do oktobra 2015. godine građani su sudsku taksu kupovali u šalter-sali Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda
 
 
Piše: Dina GANIBEGOVIĆ
 

Ukoliko vam je u BiH potreban neki dokument, možete proći pravu avanturu dok ga nabavite. Nelogičnosti u procedurama redovna su pojava, a jedna od njih je svakako i kupovina sudske takse u Kantonu Sarajevo.

 

Kako nam se požalila čitateljka DEPO Portala (identitet poznat redakciji), ona je tokom pribavljanja dokumenata u Općinskom sudu u Sarajevu doživjela neprijatno, ali očito ne tako rijetko iskustvo. 

 

Naime, kada je predala zahtjev za traženi dokument, rečeno joj je da mora donijeti sudsku taksu, tj. markicu koja se lijepi na dokument. Također, rečeno joj je da, iako je u pitanju sudska taksa, ona se ipak ne može kupiti u sudu, već na nekoliko prodajnih mjesta koje se nalaze u blizini. Kada se uputila do najbliže lokacije, tu je dočekalo novo neugodno iznenađenje: zatvorena trafika. Tek je iz drugog puta uspjela naći mjesto na kojem može kupiti sudsku taksu.
 

I zaista, pitanje koje se nameće je zašto se sudska taksa ne može kupiti u zgradi suda, već građani moraju lutati po gradu i tražiti prodajna mjesta?
 

Tim povodom DEPO Portal obratio se Općinskom sudu u Sarajevu te smo upitali zašto se kod njih ne može kupiti sudska taksa.

 

- U skladu sa Zakonom o sudskim taksama KS, organizovanje štampanja i distribucije taksenih markica te naplate sudskih taksi je u isključivoj nadležnosti Ministarstva finansija KS – rečeno nam je iz ove institucije, pa smo se obratili Ministarstvu finansija KS sa istim pitanjem.

 

- Ministarstvo finansija KS je obezbijedilo prodaju sudskih taksi na prodajnim mjestima vodeći računa o blizini takvih prodajnih mjesta prostorijama Općinskog suda u Sarajevu. Sudska taksa se ne može kupiti u zgradi suda zato što takva mogućnost nije predviđena postojećim ugovorima. Ministarstvo finansija KS je nadležno za distribuciju sudskih taksenih markica, a samim time određuje način i uslove distribucije - pojasnili su iz Ministarstva finansija KS.
 

Da apsurd bude veći, do oktobra 2015. godine građani su sudsku taksu kupovali u šalter-sali Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda. Tada je Općinski sud u Sarajevu saopćio da prestaje prodaja sudskih taksenih markica u ovoj šalter-Sali te da je Ministarstvo finansija KS odredilo novo mjesto prodaje.

 

Upitali smo zašto je to promijenjeno.
 

- Do izmjene lokacije prodaje sudskih taksi došlo je iz razloga nemogućnosti obezbijeđenja prostora odnosno manjka prostora od strane Općinskog suda u Sali Zemljišno – knjižnog ureda. Potreba za promjenom mjesta prodaje ukazala se i iz razloga sigurnosti, radnih i opštih uslova obzirom da se radi o taksama koje imaju novčanu vrijednost – pojasnili su za DEPO Portal iz Ministarstva finansija KS.
 

Iz Općinskog suda u Sarajevu naglasili su da već neko vrijeme pokušavaju riješiti situaciju oko naplate sudskih taksi i da su Ministarstvu finansija KS skrenuli pažnju na ovaj problem, te najavili da bi on uskoro mogao biti riješen.

 

- Predsjednik suda Damir Batotić je po stupanju na dužnost predsjednika suda od 17.10. 2022. godine do danas prilikom svakog održanog sastanka sa tri ministra finansija, koliko ih je proimjenjeno u proteklom periodu, kontinuirano naglašavao potrebu rješavanja problema prodaje sudske takse, te je izneseno više prijedloga, među kojima uvođenje elektronske naplate sudske takse putem automatiziranih uređaja koji bi bili smješteni u prostorijama suda, uz zadržavanje sadašnjih prodajnih mjesta, zatim da se sa strane Ministarstva finansija KS organizuje prodaja sudske taske u zgradi suda, te će se u narednom periodu pokušati uspostaviti prodajno mjesto u zgradi suda – naveli su iz ove institucije.
 

Ovo su nam potvrdili i iz Ministarstva finansija KS.
 

- Ministarstvo finansija KS u saradnji sa Općinskim sudom razmatra mogućnosti prodaje u sklopu zgrade suda. U toku su aktivnosti oko iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja po ovom pitanju kako bi građani bili zadovoljni uslugom.
 

Podsjećamo, sredstva prikupljena naplatom sudskih taksi predstavljaju opći javni prihod. Prihod od sudskih taksi nije namjenski prihod niti je njegova upotreba definisana posebnim propisima. Novac prikupljen naplatom sudskih taksi se koristi za javnu budžetsku potrošnju.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook