Novoizabrana predsjednica ULUPUBiH

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu

Kultura11.02.24, 11:48h

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu
Tanović smatra da je višedecenijski maćehinski odnos prema kulturi doveo do toga da je Udruženje prepušteno samo sebi, bez značajne institucionalne podrške

 

 

Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), osnovano 24. oktobra 1954. godine, predstavlja značajan faktor u razvoju primijenjene umjetnosti i dizajna u Bosni i Hercegovini. Najznačajniji djelatnici u sferi primijenjene umjetnosti u Bosni i Hercegovini su se tada okupili kako bi udruženo postavili čvršće temelje i dobili značajniju društvenu pažnju - kazala je u razgovoru za Fenu novoizabrana predsjednica ULUPUBiH Samina Tanović.
 

Ona ističe da je svojim aktivnostima Udruženje kontinuirano promovisalo kreativnost, inovaciju te profesionalnost među umjetnicima i dizajnerima u zemlji. Kroz saradnju i razmjenu ideja među članovima, ali i sa srodnim institucijama i udruženjima u zemlji i inostranstvu, udruženje je nastojalo da podrži razvoj lokalne umjetničke scene, te poveže umjetnike sa međunarodnom umjetničkom zajednicom.
 

- Unatoč brojnim izazovima, Udruženje primijenjenih umjetnika Bosne i Hercegovine i dalje ostaje posvećeno svojim ciljevima i vrijednostima - i dalje je značajan akter u kulturnom životu Bosne i Hercegovine. U konačnici, ULUPUBiH daje značajan doprinos u većem angažmanu i vidljivosti struke, ali to zahtijeva dugotrajne i kontinuirane napore kako bi jačalo udruženje – a samim tim i njegov utjecaj u bosanskohercegovačkom društvu - podvukla je.
 

Govoreći o obilježavanju 70 godina djelovanja ULUPUBiH, Tanović misli da je jedna od najznačajnih aktivnosti za Udruženje proces "pospremanja". Jubilarne godine se obično rezervišu za podsjećanje na djelovanje u prethodnim godinama što je, smatra Tanović, danas važnije nego ikada, podsjećanje javnosti na djelovanje struke.
 

- Udruženje je u procesu migriranja arhiva u kojem se čuvaju važni historijski izvori o našem radu. To je veliki izazov i zbog toga će u prvom planu obilježavanja ove važne obljetnice biti sistematizacija arhive udruženja: čuvanje i prikupljanje materijala o cjelokupnom dosadašnjem radu i postignućima. Bilo je raznih perioda i raznih izazova. Za neke imamo više informacija, za neke manje. Obaveza je to prema prethodnih sedam desetljeća posvećenosti koju su uložile naše kolege, ali i profesori – oni od kojih učimo i čija umjetnička promišljanja nam i danas koriste kao važna referenca u radu - podvukla je.
 

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH Samina Tanović tako navodi da će se u ULUPUBiH ozbiljno raditi na digitalizaciji arhive, koju će onda ponosno pokazati.
 

- Za sve koji cijene primijenjenu umjetnost i dizajn ćemo kroz izložbe, radionice i razgovore otvoriti Udruženje prema široj javnosti i pokazati bogat život i angažman Udruženja kroz decenije. Važno nam je da kroz ove aktivnosti ne govorimo samo o prošlosti, već o sadašnjosti i budućnosti - navela je.
 

Govoreći o poziciji kulture i uticaju njenog zanemarivanja na rad Udruženja Tanović ističe da je razvoj kulture uglavnom uslovljen stepenom razvoja jednog društva na ekonomskom i političkom planu.
 

- Potrebe i vizije politike za razvojem i unapređenjem društva utiču i na razvoj primijenjene umjetnosti i dizajna. Na njen razvoj i produkciju. Itekako se zanemarivanje kulture osjeti. Živimo u eri površnosti i populizma - mišljenja je ona.
 

Tanović smatra da je višedecenijski maćehinski odnos prema kulturi doveo do toga da je Udruženje prepušteno samo sebi, bez značajne institucionalne podrške. Tako da danas, podvlači ona, ovo Udruženje nema snage ni resursa da se bavi sobom, jer je sav napor usmjeren na finansijski opstanak.
 

- Biće zanimljivo oblikovati izložbu o historiji Udruženja jer će ona pokazati kakve goleme stvari je Udruženje razvijalo. ULUPUBiH je izlagao van granica zemlje, primao svjetska priznanja, djelovao kao nosilac organizovanja najznačajnih izložbi u regionu. Mi to danas ne možemo bez sistemske pomoći države. Ali dakako da ne posustajemo -podvukla je.
 

Tanović također ističe da se i u ovom periodu obilježavanja godišnjice Olimpijade može podsjetiti kako su upravo članovi ULUPUBiH-a na najbolji način riješili sve vizuelne izazove oblikovanja ZOI 84, od plakata, loga, značkica, kostima, uniformi… svega što vizuelno prati jednu ovakvu značajnu manifestaciju.
 

- Ovo je prilika da pozovem institucije da nas podrže u realizaciji aktivnosti i planova. Mi smo udruženje kreativaca, imamo mnogo planova, ali nažalost nemamo sredstava. Mislimo da je ova građa itekako zanimljiva i značajna i da u budućnosti može biti važan izvor u proučavanju i rekonstrukciji određenih umjetničkih pravaca, fenomena, ličnosti. Otvoreni smo za sve vidove saradnje - podvukla je. 
 

Predsjednica ULUPUBiH Samina Tanović također ističe da se u sklopu profesionalnog angažmana Udruženje  posvećeno trudi da realizuje i promovira različite aktivnosti u kojima su uključeni njegovi članovi, kao što su  kolektivne izložbe ili individualne prezentacije dostignuća članova.
 

- Međutim, kao i mnoge druge organizacije, Udruženje se susreće s finansijskim problemima. Kada je riječ o privatnom segmentu, Udruženje je tu za svoje članove, pomažući im da zajedno prebrode izazove. To je jedan od načina na koje članovi Udruženja grade snažne veze i osjećaj zajedništva koji nadilazi radne obaveze na projektima -kazala je.
 

Tanović je istakla i da je u svrhu promoviranja članova Udruženja 2019. godine otvorena Galerija ULUPUBiH te da su aktivnosti  Galerije vezane za izlaganje i promociju umjetničkih djela članova Udruženja putem promotivnih izložbi, radionica i druženja sa umjetnicima.
 

Govoreći o potrebama i mogućnostima praćenja savremenih tokova, Tanović je navela da vrijeme u kojem živimo zahtijeva stalno prilagođavanje i inovacije. A primijenjena umjetnost i dizajn su snažno povezani sa društvenim tokovima i uslovljeni njihovim razvojem.
 

- Naš posao jeste da se bavimo komuniciranjem i oblikovanjem svega onoga što nas okružuje. Da se razvijamo i osluškujemo okolinu i potrebe društva – tu su naravno trendovi i zahtjevi tržišta. U ovoj društvenoj klimi važno je biti u toku s vremenskim promjenama i preduhitriti ih kad god je moguće. Primijenjena umjetnost i dizajn, kao i sva ostala područja, trebaju promatrati društvo kao cjelinu i imaju obavezu da se aktivno uključe u njegove tokove. Umjetnost i dizajn donose pozitivne promjene - podvukla je.
 

Govoreći o budućnosti i napretku rada ovog strukovnog udruženja, Tanović je kazala da postoji nekoliko strategija za unaprjeđivanje rada Udruženja.
 

- Prvo ćemo se pozabaviti svojom historijom, da bi stameno krenuli naprijed. Dakako da moramo nuditi članovima poticaj da se priključe aktivnostima Udruženja. U vremenu kada su informacije dostupne, Udruženje mora biti važan izvor znanja, snage, sigurnosti, zajedništva. Moramo biti uvezani s institucijama i održavati komunikaciju s njima. Moja vizija je da Udruženje postane mjesto gdje umjetnici imaju potvrdu struke, a da Udruženje uzvraća svojim članovima nesebičnim djelovanjem - njen je stav.
 

ULUPUBiH, kako ističe Tanović, od svojih je početaka, pa sve do danas, aktivno radilo na prezentaciji i promociji primijenjenih umjetnosti i dizajna u BiH. Podvukla je da je Udruženje u jednom periodu bilo član svjetskih strukovnih asocijacija od najvišeg renomea i značaja, kao što su ICSID i ICOGRADA, što je bila izuzetno važna stavka u biografiji Udruženja. Nažalost, zbog nemogućnosti plaćanja ULUPUBiH se povukao iz članstva ovih asocijacija.
 

- Nadam se da ćemo, dok proslavljamo važni jubilej Udruženja, raditi na novim partnerstvima i savezima - zaključila je u razgovoru za Fenu predsjednica ULUPUBiH Samina Tanović.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook