VIDEO/ Sada na Youtubeu

Poklon publici širom svijeta: Pogledajte film Svjetla Sarajeva režisera Srđana Perkića

Kultura10.02.24, 17:55h

Poklon publici širom svijeta: Pogledajte film Svjetla Sarajeva režisera Srđana Perkića
Autor je u intervjuima rekao da je ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška

 

 

Film Svjetla Sarajeva režisera Srđana Perkića imao je premijeru 2022. u zvaničnoj dokumentarnoj selekciji Sarajevo Film Festivala, nakon čega je svoj festivalski život završio premijernim prikazivanjem u programu Al JazeereBalkans (decembar 2023).
 

Naslov je parafraza naslova Chaplinovog filma Svjetla velegrada, koji je uspješno spojio komediju i dramu, tjerajući publiku naizmjenično na smijeh i suze.
 

Kultni sarajevski Kulturno-sportski centar Skenderija obilježio je 2019. godine 50 godina postojanja, a Srđan Perkić odlučio je pola stoljeća postojanja ovog hrama muzike i kulture obilježiti filmskom pričom kroz koju nas vodi frontmen legendarne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić alias Sejo Sexon.
 

Ovo je intimna filmska priča, koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjenim koncertom povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984.
 

Film Svjetla Sarajeva vodi nas u hladne zimske noći kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja te kroz mitove i legende vezane za samu dvoranu, izgrađenu 1969. u vrijeme socijalizma.


Kamera često, bez cenzure, zaviruje u intimu prostora iza scene i pripreme benda za svirku, dočaravajući svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg solističkog koncerta u dugoj karijeri.


"Uvijek me interesirao taj fenomen da se bend vidi ne samo na sceni nego onako na najneposredniji, iskreniji način – kada postoji ta latentna nervoza prije velikog, najvećeg samostalnog koncerta, kroz dešavanja u kombiju ili u kafani, koja je dio našeg identiteta", rekao je Perkić u intervjuu za portal Al Jazeere Balkans.


U realizaciju filma producentska kuća Imaginarium i Perkić, prema njihovim riječima, krenuli su potpuno iracionalno, ličnim sredstvima, bez budžeta, ali punog srca. Sreća prati hrabre. Vrlo brzo nakon što su entuzijastično počeli ovaj producentski poduhvat važnost projekta prepoznali su i Al Jazeera Balkans, BH Telecom i mnogobrojni sponzori, koji su pomogli da ova sarajevska univerzalno zanimljiva priča osvane na filmskim platnima mnogobrojnih filmskih festivala od Sarajeva do Los Angelesa.


O uspjehu filma svjedoče i festivalskenagrade u Zenici, Tuzli, Cetnju, Bihaću, Bjelovaru i Los Angelesu.


Autor je u intervjuima rekao da je "ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška. Zabranjeno pušenje nije fashion band, to je grupa koja je – pored mitova i legendi – opjevala jednostavne, obične ljude i njihovu svakodnevicu, tako da je film posvećen upravo njima".


Rad na produciranju Svjetala Sarajeva i festivalskim projekcijama pratila je pozitivna energija publike, kao i svih onih koji su se uključili u realizaciju i produkciju ovog projekta.

 
Zbog toga su Imaginarium i producentica filma Amra Hadžihafizbegović-Deović, zajedno s Al Jazeerom Balkans kao koproducentom, odlučili da film ne ide u kino-distribuciju nego da ga podijele na YouTube kanalu Al Jazeere Balkans kao poklon gledaocima širom svijeta kako bi što više ljudi moglo osjetiti i podijeliti pozitivnu energiju kojom zrači ova naša zajednička filmska priča.
 

Kultura jednog grada i jedne zemlje jedinstven je i univerzalan način komunikacije s cijelim svijetom. Tu viziju, kao i kvalitet filma prepoznali su i sponzori ovog projekta, renomirani brendovi poput Cockte, Binga, Gorenja, Hifa Oila i organizacije Visit Sarajevo.
 

 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook