video/skijaš koji nam je osvjetlao obraz

'Jure Franko' - svečano imenovana ski staza na Bjelašnici: Prisustvovali i Križaj, Pirc Musar, Sattler, Konaković...

Sport09.02.24, 13:04h

'Jure Franko' - svečano imenovana ski staza na Bjelašnici: Prisustvovali i Križaj, Pirc Musar, Sattler, Konaković...
Frankovo srebro u veleslalomu u Sarajevu bio je njegov najveći uspjeh u karijeri i ujedno prva medalja za Jugoslaviju na zimskim olimpijskim igrama

 

 


Ski staza Olimpijskog centra Bjelašnica danas je službeno dobila ime "Jure Franko", po legendarnom skijašku i osvajaču srebrene medalje za Jugoslaviju na Zimskim limpijskim igrama u Sarajevu 1984.


Na ceremoniji povodom obilježavanja 40. godišnjice olimpijade, Jure Franko je na svečanosti izjavio da svi koji se ne sjećaju sarajevske olimpijade trebaju zamisliti državu od 22 miliona euforičnih ljudi kako bi dobili predstavu o tom događaju.


- Svi smo živjeli tu fenomenalnu zajedničku priču i doživjeli tu zajedničku pobjedu - istakao je Franko.


Zahvalio je na imenovanju staze po njemu, ističući da je to prvi put u njegovom životu da mu je ukazana takva čast, te je poželio da što više zajedno skijamo na toj stazi.

 

jure-24


Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar posjetila je da je Jure Franko prije 40 godina na Bjelašnici noseći jugoslovensku zastavu postao legenda, te simbol jedinstva i ponosa svih u bivšoj zajedničkoj državi.


- Slovenija se nada da će Bosna i Hercegovina napredovati na putu ka EU brzinom kojom je Jure Franko došao do pobjede tog februara 1984. kako bismo jednog dana ponovo stajali zajedno u međunarodnoj areni - poručila je Pirc Musar.


Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je u šali da je Jure Franko "naš u katastru" jer smo tada imali isti pasoš i državu, a olimpijadu 1984. nazvao je najvećim postignućem tadašnje nam domovine Jugoslavije.


Također, izrazio je svoju podršku inicijativi da se Sarajevo kandiduje za domaćinstvo olimpijade mladih 2032.

 

.


Svečanom imenovanju staze na Bjalašnoci prisustvovalo je i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, premijer KS Nihad Uk, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić...


- Sada, kada mi je trostruko više godina, mnogo mi je jasnije šta je sve moglo ići po zlu da nije snijeg pao i da nije bilo vašeg entuzijazma, napora i improvizacije, ne bi se sve uspjelo napraviti kada je snijeg pao preko noći iznenada. To je bila zajednička pobjeda. I ja imam uspomenu na tu pobjedu – medalju koja je rođena na ovoj stazi - rekao je Jure Franko a prenosi Avaz.


Poručio je kako je to zajednička medalja koju samo čuva za sve nas.


Na binu je pozvao i svog prijatelja za kojeg kaže da ga ne bilo da nije njega – Bojana Križaja. Pozvao je i Sloveniju da imenuje neku od staza po skijašima.


Naveo je i to kako će se vratiti u Sarajevo kada bude snijega.


(FENA/DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook