Prvo učešće iz BIH

Aleksandra Nina Knežević dobitnica nagrade na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu

Kultura30.01.24, 17:41h

Aleksandra Nina Knežević dobitnica nagrade na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu
Bologna Children’s Book Fair održat će se od 8. do 11. aprila. Ovaj događaj pruža priliku posjetiteljima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika i umjetnica širom svijeta

 

 

Ove godine, Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje na prestižnom Bologna Children’s Book Fairu i pridružuje se međunarodnoj sceni dječje književnosti sa svojom predstavnicom, ilustratorkom i dizajnericom Aleksandrom Ninom Knežević. Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi Čudesni svijet, čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović. Ova nagrađena slikovnica se može naći u izdanju Buybook (BH) i Weltentdecker (GER), piše FBL.

 

Bologna Children’s Book Fair, osnovan 1967. godine, predstavlja jedan od vodećih svjetskih sajmova koji prati međunarodne trendove u ilustraciji namijenjenoj djeci i mladima. Ovogodišnje izdanje, 58. po redu, slavi bogatu tradiciju predstavljanja vrhunskih radova i talentiranih umjetnika i umjetnica.

 

Impresivnih 3520 umjetnika iz cijelog svijeta prijavilo se za izložbu ilustratora Bolonja 2024. Međunarodni žiri, sastavljen od umjetnika, ilustratora i stručnjaka za izdavaštvo dječjih knjiga, odabrao je 344 finalista i 79 pobjedničkih ilustracija umjetnika iz 31 zemlje i teritorija. S manje od 2% prijava koje ulaze u uži izbor, ovaj proces ocjenjivanja ilustracija smatra se jednim od najkonkurentnijih u ovoj oblasti. Biti pobjednik ili finalist na ovom prestižnom sajmu pruža nevjerojatne prilike ilustratorima, uključujući nagrade, kontakt s izdavačima i piscima, te mogućnost izlaganja. Ovdje pogledajte imena svih nagrađenih ilustratora i ilustratorica.

 

Bologna Children’s Book Fair održat će se od 8. do 11. aprila. Ovaj događaj pruža priliku posjetiteljima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika i umjetnica širom svijeta.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook