Evo od kada se primjenjuju

Nova pravila za rezervaciju smještaj putem Airbnb-a ili Bookinga, evo šta se mijenja

Tehno25.01.24, 20:51h

Nova pravila za rezervaciju smještaj putem Airbnb-a ili Bookinga, evo šta se mijenja
Nova pravila počet će da se primjenjuju od 2026., a kazne za nepoštivanje novog zakona odredit će države članice pri čemu je propisano da te kazne moraju biti proporcionalne

 

 

Usvojena su nova pravila za one koji izdaju i zakupljuju stanove u Evropskoj uniji, a tiču se naročito stranica poput Bookinga i Airbnb.

 

Riječ je o pravilima o iznajmljivačima o kojima je krajem prošle godine postignut politički dogovor između Evropskog parlamenta i Vijeća. Plan je usvojen na sjednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta (IMCO).

 

Potpredsednik Odbora IMCO, doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je radio na ovom fajlu istakao je da se novim pravilima uređuje kratkoročno iznajmljivanje smještaja koje je u psoljednje vrijeme postalo sve važniji dio turističkog sektora. Sokol je podsjetio i na to da usluge kratkoročnog smještaja čine gotovo četvrtinu ukupne ponude turističkog smještaja u EU.

 

- Naime, pokazalo se da javna tijela imaju poteškoća s učinkovitim prikupljanjem pouzdanih podataka o iznajmljivanjima ovakvog tipa što na kraju može dovesti do izbjegavanja plaćanja obveza prema državi i rasta ponude neprijavljenih smještaja. Zato će po novim pravilima internet platforme putem kojih se vrše rezervacije turističkog smještaja, kao što su Booking ili Airbnb, morati svakog mjeseca tijelima javne vlasti da dostavljaju podatke o aktivnostima tj. prometu za smještajne jedinice. Tako će se poboljšati kontrolni mehanizam privatnih iznajmljivača. Također, novom uredbom ujednačuju se pravila registracije smještaja na evropskom nivou i propisuju se podaci koje iznajmljivači moraju da dostave nadležnim tijelima prilikom registracije smještaja.

 

U slučaju da se provjerom utvrdi da su podaci koje je dostavio iznajmljivač netačni, nadležna tijela moći će da izdaju nalog da se uklone sve smještajne ponude iznajmljivača s internet platformi - kazao je Sokol.

 

Nova pravila počet će da se primjenjuju od 2026., a kazne za nepoštivanje novog zakona odredit će države članice pri čemu je propisano da te kazne moraju biti proporcionalne.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook