nakon objave sabine silajdžić

Suad Đozić odgovorio profesorici: (Ne)namjerno izjednačavate 9. januar i 1. mart? Bojim se da vaše djelovanje nije autonomno

Front15.01.24, 16:38h

Suad Đozić odgovorio profesorici: (Ne)namjerno izjednačavate 9. januar i 1. mart? Bojim se da vaše djelovanje nije autonomno
- Dakle, gospođo Sabina Silajdžić, 9. januar može biti slavljen - samo praznik nepriznate ratne Karadžićeve nacionalističke fantazme ‘Srpska Republika Bosna i Hercegovina’, a nikako kao dan osnivanja današnjeg entiteta Republika Srpska koji od Dejtonskog mirovnog sporazuma ima konačnu današnju teritoriju i međunarodno priznati subjektivitet

 

 

Nakon što je objava na Facebooku pod nazivom "Obraćanje 'pro-bosanskim snagama' – propitivanje i svjedočenje istini" prof. dr. Sabine Silajdžić uzburkala bh. javnost prije nekoliko dana, danas se, oštro negodujući protiv ove objave, javno oglasio i Suad Đozić iz organizacije ReSTART BiH. Njegovu reakciju, pristiglu na email redakcije DEPO Portala, prenosimo u cjelosti u nastavku teksta:
 

-  Poštovana g-đo Sabina Silajdžić, članice stranke Narod i pravda!

 

Stidite se vašeg angažmana u hibridnom ratu protiv države Bosne i Hercegovine, koja je danas, možda i više nego ikad u novijoj istoriji napadnuta sa svih strana, i izvana i iznutra, od unutrašnjih secesionističkih snaga koje potpuno otvoreno i drsko nasrću na cjelovitost ove zemlje, u lice se rugajući međunarodnoj zajednici, pa i samim kreatorima i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, priznajući dotadašnji međunarodno-pravni subjektivitet i kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u njen ustavnopravni poredak uveo unutrašnju administrativnu regionalnu podjelu suverene države Bosne i Hercegovina na dva entiteta (FBiH i Rs) i jedan distrikt (Brčko).


Sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma teritorija današnjeg entiteta Rs nije imala konačnu teritorijalnu određenost, niti je igdje u međunarodnim okvirima bila prepoznata, osim kao ‘ratno područje masovnih zločina unutar napadnute suverene države BiH’.


ZATO, (nije opet lako reći ‘poštovana') g-đo Sabina Silajdžić, - 9. januar nikako ne može biti dan nastanka entiteta Republika Srpska, jer je TEK u Dejtonu zamišljena i promjenjiva teritorija Karadžićevih Srba, dobila i konačnu veličinu i međunarodno pravni subjektivitet, kao - entitet u suverenoj  državi Bosni i Hercegovini. Tek tada.
Sve do potpisanog Dejtonskog mirovnog sporazuma - NIJE POSTOJALA  - ‘Republika Srpska’, nego je postojala druga nepriznata tvorevina nastala.pod nazivom ,,Srpska Republika  Bosna i Hercegovina''.


Poređenja radi, takodje su u balkanskim ratovima postojale i druge neustavne i međunarodno nepriznate ‘srpske teritorije’ kao što su ‘SAO Kninska krajina’, pa takođe nikada nisu bile međunarodno proznate, niti kao politička ideja, niti je priznata njihova teritorijalnost.


Dakle, gospođo Sabina Silajdžić, 9. januar može biti slavljen - samo praznik nepriznate ratne Karadžićeve nacionalističke fantazme ‘Srpska Republika Bosna i Hercegovina’, a nikako kao dan osnivanja današnjeg entiteta Republika Srpska koji od Dejtonskog mirovnog sporazuma ima konačnu današnju teritoriju i međunarodno priznati subjektivitet, - kao jedan od dva entiteta unutar suverene medjunarodno priznate države Bosne i Hercegovine!


Drugo pojašnjenje za vas, gospodjo Sabina Silajdžić:


(Ne)namjerno pravite OGROMNU GREŠKU stavljajući u istu ravan 9. januar i 1. mart !!


Zašto?


1. marta su svi građani Republike Bosne i Hercegovine, Bošnjaci, Hrvati, znatan broj Srba, tr ostali, na legalnim demokratkim međunarodno priznatim izborima - legalno izglasali nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine, slijedeći i ostale republike SFRJ, Sloveniju i Hrvatsku.


Naspram ovih međunarodno priznatih demokratskih aktivnosti, paralelno se pripremao plan RAM, i krvavi ratovi JNA u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te nelegalno je proglašena ,,Srpska Republika Bosna i Hercegovina'', sa ciljem otkidanja teritorija međunarodno priznate države.


ZATO,
gospođo, Sabina Silajdžić, vaš pokušaj izjednačavanja 9. januara i 1. marta, ako nije sramotno nepoznavanje činjenica, može se svrstati u žanr hibridnog rata protiv međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.


Postoji opravdana bojazan da vaše djelovanje nije autonomno, jer se vaša stranka Narod i pravda već na brojnim primjerima pokazala kao dezintegrativni faktor države Bosne i Hercegovine. Ne ulazeći u to da li je na snazi realizacija vraćanja dug onima koji su vašem lideru stranke obećali vlast u Neumu onoga dana kada je ReSTART zaustavio Bakira da napravi iste poteze, mi zaključujemo da ne radite u interesu Bosne i Hercegovine i građana koji su vam povjerili svoj glas. Vaša stranka Narod i pravda postala je sušta suprotnost vašem imenu.


S obzirom da je Britanija danas uvela sankcije marketinškoj agenciji Mania koja je radila organizaciju i promociju neustavnog obilježavanja 9. Januara, ovim Otvorenim pismom se obraćamo i ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva (u bcc) da odredi sankcije političkoj organizaciji koju predstavljate. Tužilaštvo BiH bi također trebalo da se odredi tim povodom (njema ćemo dostaviti na protokol), sve i do zabrane političkog djelovanja vaše stranke, stoji u saopštenju Suada Đozića iz organizacije ReSTART.

 


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook