Nova afera

Mehmedagiću unijeli uređaj u ćeliju, SIPA sve istražuje: Što je Osmici trebao mobitel!?

Hronika03.01.24, 16:44h

Mehmedagiću unijeli uređaj u ćeliju, SIPA sve istražuje: Što je Osmici trebao mobitel!?
Uprava državnog zatvora u Vojkovićima pokrenula je disciplinski postupak protiv komandira smjene i zatvorskog policajca zbog sumnje da su počinili teži disciplinski prekršaj

 

 

Tužilaštvo BiH ima pune ruke posla da u miru okonča istragu o aferi „Prisluškivanje“, koja se odnosi na uhapšene i pritvorene Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e, i Ranka Debevca, suspendiranog predsjednika Suda BiH.


Još se nije stišala bura zbog trećeg mobitela Ranka Debevca koji je krio od SIPA-e i koji je pokušao putem advokatice iznijeti iz ove policijske agencije, o čemu Tužilaštvo vodi posebnu istragu, a pojavila se nova afera, još opasnija za samu istragu i kompletan postupak.
 

Uprava državnog zatvora u Vojkovićima pokrenula je disciplinski postupak protiv komandira smjene i zatvorskog policajca zbog sumnje da su počinili teži disciplinski prekršaj.
 

Kako je objavio Avaz, prošle sedmice jedan zatvorski policajac ušao je u pritvorsku ćeliju uhapšenog Osmice i unio mu mobitel. U prvi mah tvrdilo se da su samo razgovarali, no kasnije je detaljnom istragom utvrđeno da mu je unio mobitel. Iako iz zatvora tvrde da nemaju informaciju u vezi s mobitelom, izvori “Avaza” tvrde drugačije.
 

Protiv ovog policajca pokrenut je postupak, a ispitala ga je i SIPA, kao i komandira smjene. O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo i oni su već suspendirani.
 

Na ročištu kada se određivao pritvor, postupajuća tužiteljica Bojana Jolović tvrdila je da se susreće s ogromnim pritiscima, istaknuvši kako je bivši direktor OSA-e već pokušao utjecati na zaposlenike te agencija da ne sarađuju s Tužilaštvom. Tada se osvrnula i na sakriveni mobitel Debevca.
 

- Ako ima toliku hrabrost da u službenim prostorijama SIPA-e to radi, onda zamislite šta se dešava kada je na slobodi - rekla je Jolović.


U zatvoru postoji telefonska govornica koja je dostupna svim zatvorenicima i pritvorenicima. Osmici, kao i svim pritvorenicima, omogućeno je da pozovu članove porodice, ali i advokata. Postoji termin kada to može uraditi. S tim da cedulju s brojem daje policajcu koji ukuca broj kako bi se izbjeglo da razgovara s osobama s kojima mu je zabranjen kontakt, čime bi moglo doći do ugrožavanja istrage. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook