Predsjednik HDZ 1990 kategoričan

Cvitanović odgovorio Dodiku: 'Hrvati nisu, niti će biti manjina u vlastitoj državi BiH'

Front11.12.23, 14:10h

Cvitanović odgovorio Dodiku: 'Hrvati nisu, niti će biti manjina u vlastitoj državi BiH'
Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u vlastitoj državi BiH, takva BiH i RS u njoj ne mogu opstati, stoji u izjavi Ilije Cvitanovića

 

 

Predsjednik RS Milorad Dodik je na konferenciji pod nazivom "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma" govorio o budućnosti Bosne i Hercegovine, a u tom govoru je kazao da su Hrvatu u BiH nacionalna manjina. 
 

Po tom pitanju se oglasio i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović


- BiH jedino je moguća kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, to je suština Dejtonskog sporazuma. Nasilnim, jednostranim akcijama međunarodnog faktora u BiH pozicija hrvatskog naroda jeste devastirana i dekonstituirana, to je činjenica i Dodik je načelno upravu. Međutim, Hrvati nisu nacionalna manjina u BiH, niti će biti. 
 

Ustavna pozicija hrvatskog naroda je ključ opstanka BiH i to svi akteri u složenom procesu izgradnje države i društva moraju znati. Bošnjački politički faktor mora razumjeti da ravnopravnost naroda u BiH što prvenstveno uključuje političku ravnopravnost jeste preduvjet opstanka BiH jer drugačija BiH nije moguća. 


Neriješeno nacionalno pitanje hrvatskog naroda u BiH Dodik vješto koristi govoreći o sudbini RS-a i ustavnoj poziciji srpskog naroda u BiH. Prenoseći stavove i uvjerenje da ono što u budućnosti Srbe u BiH očekuje jeste ono što se dogodilo Hrvatima pa s tim u vezi govori o Hrvatima kao nacionalnoj manjini i BiH kao neuspješnoj državi te samostalnosti RS-a. 
 

U tom smislu idu i njegova pozivanja na izvorni Dejton, međutim njegova politička nastojanja nisu do kraja iskrena jer vlasti u RS-u ne čine ništa na ravnopravnosti naroda, na povratku ili obnovi imovine nesrpskog stanovništva. 
 

U tom smislu moramo biti spremni sa svoje strane činiti ono što je moguće, a ne kritizirati druge za ono što ni sami nismo spremni raditi. Dodik bi morao znati kako ustavna pozicija hrvatskog naroda i hipotetička promjena u status nacionalne manjine otvara i pitanje pozicije RS-a pa i BiH. 
 

Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u vlastitoj državi BiH, takva BiH i RS u njoj ne mogu opstati - stoji u izjavi Ilije Cvitanovića za portal scena.ba.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook