Memorijalni centar Srebrenica

Poziv članicama UN-a da osnaže Međunarodni krivični sud: Broj ubijenih u 2023. bit će rekordan u 21. stoljeću!

Hronika09.12.23, 16:01h

Poziv članicama UN-a da osnaže Međunarodni krivični sud: Broj ubijenih u 2023. bit će rekordan u 21. stoljeću!
Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da su međunarodni mehanizmi za utvrđivanje krivične odgovornsti za genocid i zločine protiv čovječnosti nikada slabiji

 

 

Memorijalni centar Srebrenica upozorio je da će u 2023. godini broj ubijenih ljudi u globalnim konfliktima preći cifru od 300.000 što je rekordna brojka ubijenih u jednoj godini u 21. stoljeću.


Podsjećaju da je 9. decembra 1948. godine donesena Konvencija za sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine odluka o njenom obilježavanju, odnosno utvrđen je ovaj datum kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida i prevencije genocida.


Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da su međunarodni mehanizmi za utvrđivanje krivične odgovornsti za genocid i zločine protiv čovječnosti nikada slabiji.


Kroz Mehanizam rane uzbune i prevencije zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, Memorijalni centar je razvio globalnu mrežu razmjene podataka i istraživanja, te upozorava da je zabrinjavajući trend nekažnjivosti i izostanka međunarodnog poziva na odgovornost političkih i vojnih lidera za zločine u više od 30 sukoba i ratova koji trenutno traju širom svijeta.


Iz Memorijalnog centra poručuju da naslijeđe MKSJ-a i MKSR-a treba služiti kao primjer svima da će zločinci biti uhvaćeni i privedeni licu pravde. Ako Međunarodni krivični sud ne napravi slične iskorake i rezultate u drugim konflktima, biće izgubljena i ideja naučenih lekcija civilizacije.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook