dinamičan početak mandata

Dr. Pilav o novom incidentu na KCUS-u: Zaštitiću svakog uposlenika KCUS-a na dužnosti i uvijek reagovati, ali sačekajmo kraj istrage

Hronika08.12.23, 17:13h

Dr. Pilav o novom incidentu na KCUS-u: Zaštitiću svakog uposlenika KCUS-a na dužnosti i uvijek reagovati, ali sačekajmo kraj istrage
- Dok se ne završi istraga ne želimo zauzimati stranu. Nismo mi ti koji trebaju da sude, za to postoje nadležne institucije i nadležne službe KCUS-a. Međutim, sama činjenica da ova cijenjena institucija medijsku pažnju privlači ovakvim incidentima, a ne medicinskim i ljudskim dostignućima, je sama po sebi loša, rekao je Pilav.

 

 

Izvor: N1
Autor: Jasmin Mušanović


Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo uputio je pismo v.d. direktora KCUS-a Alenu Pilavu i predsjedniku UO KCUS-a Benjaminu Kulovcu s informacijom o navodnom napadu bivše direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović na zaštitara koji radi na kapiji ove zdravstvene ustanove.


Naime, u zvaničnom saopćenju se tvrdi da je kako je Izetbegović 05. decembra ove godine, oko 10,00 sati pokušala ući na kapiju KCUS-a koja je namijenjena za ulaz dostavnih vozila i generalnog direktora KCUS-a, kao i drugih vozila čiji je ulaz u KCUS najavljen.


Video kojeg su zabilježile nadzorne kamere, prikazuje trenutke kada se navodni napad Izetbegović na zaštitara desio. Ugao iz kojega je zabilježen ne otkriva šta se tačno desilo.


Sindikat je zatražio da se provedu sve procedure i donesu odgovarajuće odluke kako bi se očuvao integritet i dignitet radnka KCUS-a i spriječile ovakve neželjenje situacije.


No, nedugo zatim oglasila se i Sebija Izetbegović na svom zvaničnom Facebook nalogu. Bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović odbacila je optužbe predsjednika Osnovne sindikalne organizacije KCUS-a Senada Sadikovića.


Izetbegović je navela kako se nastavlja “medijska satanizacija i haranga” protiv nje. Dodala je kako “dio medija, koji otvoreno navija za Trojku, ponovo se bavi izmišljotinama o meni, ima za cilj skrenuti pažnju sa svih afera nametnute vlasti”.


No, komentar na cijelu situaciju za portal N1 dao je i v.d. direktor KCUS-a Alen Pilav.


Pilav je na pitanje da li će poduzeti zakonske radnje koje Sindikat traži kazao:


“Ne želim ulaziti u to da li je ranije bilo napada na pacijente ili uposlenike, jer po tom pitanju ne mogu ništa poduzeti, međutim, mogu i hoću uraditi sve što je u mojoj moći da zaštitim svakog uposlenika KCUS-a, dok obavlja svoju dužnost, bilo da se radi o napadu na direktora discipline, medicinsku sestru ili radnika na osiguranju. Nemamo nikakvu tolerancije na fizički napad, na prijetnje, kao ni na verbalne napade”, kazao nam je Pilav.


Potom je dodao:


“Odmah po saznanju za ovaj incident smo obišli i razgovarali s uposlenikom, a na osnovu njegove izjave pokrenuta je standardna procedura KCUS-a o “incidentnoj situaciji”. Sve što je propisano aktima KCUS-a je provedeno odmah po dešavanju samog incidenta i prije zaprimanja dopisa iz sindikata. To uključuje i prijavu nadležnoj policijskoj upravi, koja je napravila službenu zabilješku. Želim naglasiti da je naša obaveza i da štitimo identitet osoba uključenih u ovaj događaj, kao i informacije i snimke do kojih smo došli. Snimak koji su mediji jučer objavili nije snimak s nadzornih kamera KCUS-a već vjerovatno nečiji privatni snimak.”


Između ostalog, osvrnuo se i na izjave Sebije Izetbegović putem društvenih mreža.


“Naš zadatak je da zaštitimo uposlenike u obavljanju poslova i da ispitamo svaki prijavljeni slučaj napada na njih, neovisno o tome da li se radi o napadu prolaznika, pacijenta, drugog uposlenika ili bivše generalne direktorice. Demant od strane dr. Izetbegović upućen medijima ne bih komentarisao, jer ne želim da se moje reakcije odnose na pisanja preko socijalnih mreža, a nadležne službe KCUS-a i državne institucije koje istražuju ovaj slučaj će donijeti sud o tome”, kazao je Pilav.


Pilav je kazao kako može garantovati da će na svaki ovakav incident odmah reagovati i sankcionisati počinitelje.


“Niko ne može spriječiti i garantovati da se ovakve situacije neće ponoviti. Ali možemo garantovati da ćemo na svaki ovakav incident odmah reagovati i sankcionisati počinitelje, kao što smo i ovaj put uradili. Naša brza reakcija će sigurno doprinijeti sprječavanju sličnih situacija ubuduće. Mi smo ustanova u koju dolaze bolesni ljudi i traže našu pomoć. Oni moraju znati da su njihovo ozdravljenje i njihovi životi u rukama zdravstvenih profesionalca s dignitetom, koji poštuju i cijene kako pacijente tako i kolege. Smatramo da je to minimum koji se mora ispoštovati da bismo vratili dostojanstvo ovoj instituciji i uspostavili bolje međuljudske odnose, zasnovano na međusobnom poštovanju i povjerenju, a ne na nadzoru, kontroli, strahovladi i bilo kakvom drugom neprimjerenom ponašanju”, dodao je.


No, kako kaže dok se ne završi istraga ne želi zauzimati stranu.


“Dok se ne završi istraga ne želimo zauzimati stranu. Nismo mi ti koji trebaju da sude, za to postoje nadležne institucije i nadležne službe KCUS-a. Međutim, sama činjenica da ova cijenjena institucija medijsku pažnju privlači ovakvim incidentima, a ne medicinskim i ljudskim dostignućima, je sama po sebi loša. Nastojat ćemo da toga bude sve manje, a da mediji o nama pišu jer smo uradili nešto pozitivno za pacijente, a ne po tome ko je koga napao i zbog čega. Ako se ispostave tačni navodi o ovome incidentu, to sigurno neće služiti na čast bilo kome, a posebno ne ljekaru”, kazao je.


Na kraju razgovora za portal N1 kazao je šta građani mogu očekivati novo u radu KCUS-a.


“Mnogo posla je pred nama i drago mi je da sam za ovih prvih nekoliko dana kod većine uposlenika vidio želju i volju da krenemo naprijed, da se fokusiramo na medicinu, a ne na kontrolu, da iskoristimo sve potencijale KCUS-a koji su bili neiskorišteni, da novac ulažemo u unaprjeđenje liječenja i nabavku svega što je neophodno za liječenje, a ne na uštede. Da pokušamo vratiti neke od doktora koji su napustili KCUS i da zaposlimo nedostajući kadar. Idemo korak po korak, a otvaranje kapija je naša simbolična poruka da KCUS vraćamo građanima jer ova institucija pripada njima, a ne upravi. Pokrenuli smo brojne procedure neophodne za uvođenje promjena, o kojima ćemo na vrijeme informisati javnost i građane. Uvjereni smo da će građani biti zadovoljni promjenama jer sve što radimo će ići u prilog njihovom boljem i uspješnijem liječenju”, zaključio je za N1 Alen Pilav.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook