PISMO OČAJNOG ČITATELJA

Zaljubljen sam u nju i jako patim... Starija je od mene, sretno udata i još mi je šefica

Lifestyle06.12.23, 21:24h

Zaljubljen sam u nju i jako patim... Starija je od mene, sretno udata i još mi je šefica
Kad malo bolje razmislite, to i nije tako neobično - šefove i šefice shvaća se kao uzore, često su i mentori, u zdravom poslovnom okruženju članovima svog poslovnog tima trebali bi pružati podršku, ohrabrivati ih, poticati na angažiranost u poslu. Ako je uz to prisutan i element fizičke privlačnosti - eto recepta za zaljubiti se. I to snažno

 

 

 


Zaljubio sam se u šeficu, starija je od mene 20 godina, cijelo vrijeme mislim na nju, zbog toga mi trpi privatan život. U braku je i ima djecu, kad vidim kako živi s njima, samo patim, ljutit sam na sve, nemam volje ni za čime. 
Nesretan sam što nije moja supruga, ne znam što da radim, kad će to prestati i hoće li uopće? Molim pomoć - požalio se čitatelj Živim.hr


Slijedi savjet:


Svi znamo za neku ljubavnu vezu u poslovnom okruženju, bilo da se par otpočetka ne skriva, bilo da se o njima šapuće ili pak nekako prečesto na njih naletimo kod printera, na stubištu, u blizini toaleta... Romanse na poslu često izazivaju mini skandale, iako, naravno, ima i onih koje prerastu u pravu vezu. No, jedno je ako su strast i zaljubljenost usmjereni prema kolegi ili kolegici, a nešto sasvim drugo ako se zaljubimo u nadređenu osobu.


Mnogi su si zaposlenici, posebno oni mlađi, u nekom trenutku morali priznati da su se zaljubili u šefa ili šeficu. Kad malo bolje razmislite, to i nije tako neobično - šefove i šefice shvaća se kao uzore, često su i mentori, u zdravom poslovnom okruženju članovima svog poslovnog tima trebali bi pružati podršku, ohrabrivati ih, poticati na angažiranost u poslu. Ako je uz to prisutan i element fizičke privlačnosti - eto recepta za zaljubiti se. I to snažno.


Brojne prepreke


Zaljubljeni zaposlenik suočava se s mnogim preprekama, a najveća je, čak i ako nadređena osoba nije u vezi i emocionalno je slobodna, granica između profesionalnog i privatnog. U nekim su tvrtkama ljubavne veze među zaposlenima zabranjene, u drugima se na njih ne gleda blagonaklono, a posve je sigurno da će na ljubav sa šefom ili šeficom s neodobravanjem gledati ostali kolege i kolegice. Dakle, prije izjavljivanja ljubavi nadređenoj osobi bilo bi dobro što hladnije glave, koliko je u zaljubljenosti moguće, razmotriti sav stres i napetosti, pa i profesionalne posljedice koje bi mogle nastati ako bi se ta veza ostvarila.


U slučaju da poslovna politika poduzeća nema ništa protiv hijerarhijski nejednakih ljubavnih veza i ako je sviđanje obostrano, ovakvom bi paru, barem u početku, ruže mogle cvasti poslovno i privatno. No, trebalo bi gledati i malo dalje; iako u jeku zaljubljenosti malo tko razmišlja o mogućem prekidu, ako do toga ipak dođe, i to na loš način, može doći i do neprijateljstva i neprofesionalnog ponašanja koje se može odraziti i na ostale djelatnike i na poslovnu uspješnost.


Međutim, jedan od najvećih problema vezanih uz ljubavnu vezu s nadređenom osobom je neravnoteža moći. Kod parova s različitim poslovnim statusom mnogi zaključuju naprečac i često su pristrani prema partneru s manje moći, piše Psychology Today. U istraživanju iz 2017. nazvanom "Opasnosti izlaženja sa šefom" znanstvenici su proučavali komplikacije do kojih u takvim odnosima može doći. Počeli su od toga da hijerarhijski nejednake romanse na radnom mjestu općenito dovode do negativnih posljedica za oba partnera te su se fokusirali na to kako te nejednakosti utječu na partnere nižeg statusa. Otkrili su u tome očitu pristranost trećih strana. Konkretno, pokazalo se da će treća strana manje vjerojatno promovirati partnere s nižim statusom i manje će ih vjerojatno odabrati za daljnju obuku, u usporedbi s njihovim partnerima višeg statusa. Postoje i spolne razlike. Muškarci u ljubavnoj vezi sa šeficama imali su veću vjerojatnost za negativne posljedice u karijeri nego žene koje su bile u vezi sa šefovima.


Unatoč negativnoj pristranosti okoline, hijerarhijski nejednake ljubavne veze mogu preživjeti i trajati. Nekoliko koraka u tome može pomoći. Za dvoje profesionalaca posao je posao i na njemu nema mjesta za osobne rasprave ni za tjelesno izražavanje naklonosti. Na radnom mjestu najbolje će proći ako budu suzdržani i diskretni, ali ne i tajnoviti. Misterioznost će, naime, pokrenuti tračeve i začiniti uredsku svakodnevicu, no kada se takve veze otvoreno priznaju, tada i gube prizvuk skandaloznog - nema ničeg zanimljivog u pričama o paru koji ne poriče ljubavnu vezu.

 

Nadalje, uobičajena je percepcija, često ne bez razloga, da šefovi i šefice svojim nižerangiranim partnericama i partnerima daju povlašten tretman. To je opravdano najveći trn u oku kolega, pa ako su šefica ili šef pametni, potrudit će se da toga ne bude te će uvijek jednako poštovati i tretirati sve zaposlenike, nudeći svima jednake prilike, kako bi otklonili optužbe o favoriziranju.


O mogućim komplikacijama kojih će sigurno biti, čitajte u ostatku teksta ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook