Nasilnik

Poznat po maltretiranju povratnika: Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva 10 osoba

Hronika06.12.23, 11:05h

Poznat po maltretiranju povratnika: Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva 10 osoba
Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac su osporavali kvalifikaciju djela, a tvrdili su i da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu

 

 

Vijeće Vrhovnog suda RS-a pravosnažno je osudilo Renata Marjanovića (34) na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. godine u Prijedoru, piše Faktor.

 

Vrhovni sud RS-a potvrdio je raniju prvostepenu presudu Okružnog suda u Prijedoru.

 

Optužnica ga je teretila za pokušaja ubistva 10 osoba u kafiću "4 WD" u Prijedoru u martu 2021. godine, kada je iz automobila izrešetao kafić ispalivši 29 metaka iz automatske puške. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

 

Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac su osporavali kvalifikaciju djela, a tvrdili su i da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

 

Marjanović je i odranije poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao povratnika, sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

 

On ga je tada, uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen.

 

Policija mu je ranije u Bosanskoj Dubici oduzela "VW touran" nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

 

U pretresu vozila je otkrivena poluautomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook