cijena okupacije

Okupirana Gaza leži na 1,7 milijardi barela nafte: Činjenice o (nerealiziranom) potencijalu palestinskih prirodnih resursa

Front04.12.23, 20:41h

Okupirana Gaza leži na 1,7 milijardi barela nafte: Činjenice o (nerealiziranom) potencijalu palestinskih prirodnih resursa
Resursi nafte i prirodnog gasa na okupiranoj palestinskoj teritoriji mogli bi donijeti stotine milijardi dolara za razvoj palestinskih zajednica i učiniti ovu naciju, koja je pod okupacijom, jednom od prosperitetnijih u svijetu

 

 


Izvor: Forbes BiH
Piše: Ika Ferrer Gotić

 

Studija Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) otkriva da se rezerve prirodnog gasa u slivu Levanta kreće u rasponu od 122 triliona kubnih stopa, dok se nafta koja se može iskoristiti procjenjuje na 1,7 milijardi barela. Ove rezerve nude priliku za distribuciju i podjelu oko 524 milijarde dolara. Resursi nafte i prirodnog gasa na okupiranoj palestinskoj teritoriji mogli bi donijeti stotine milijardi dolara za razvoj palestinskih zajednica i učiniti ovu naciju, koja je pod okupacijom, jednom od prosperitetnijih u svijetu.


Geolozi i ekonomisti UNCTAD-a potvrdili su da se okupirana palestinska teritorija (oPt) nalazi iznad velikih rezervoara nafte i prirodnog gasa, u zoni C Zapadne obale i mediteranske obale kod pojasa Gaze, potvrđeno je to u studiji „Ekonomska cijena okupacije za palestinski narod: nerealizirani potencijal nafte i prirodnog gasa”. 


Ovim sredstvima bi se mogao financirati i socioekonomski razvoj okupiranih palestinskih teritorija kao dio Agende Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030.


Izraelska vojna okupacija palestinskih teritorija od 1967. i blokada pojasa Gaze od 2007. spriječile su palestinski narod da izvrši bilo kakvu kontrolu nad vlastitim resursima fosilnih goriva, uskraćujući im prijeko potrebne fiskalne i izvozne prihode. Ekonomski troškovi naneseni palestinskom narodu pod okupacijom su dobro dokumentovani: stroga ograničenja kretanja ljudi i robe; oduzimanje i uništavanje imovine; gubitak zemlje, vode i drugih prirodnih resursa; fragmentirano domaće tržište i odvojenost od susjednih i međunarodnih tržišta.


Međutim, do sada je palestinskom narodu bilo zabranjeno da eksploatiše rezerve nafte i plina u vlastitoj zemlji i vodi kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe i ostvario fiskalne i izvozne prihode. To povećava i oportunitetne troškove i ukupne troškove koje palestinski narod snosi kao rezultat okupacije, navodi se u studiji.


Procjena ekonomske cijene okupacije


U brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN-a, od UNCTAD-a je zatraženo da procijeni i izvijesti o ekonomskoj cijeni okupacije koju snosi palestinski narod.


Studija se fokusira na naftu i prirodni gas zbog visoke vrijednosti i kritične važnosti u potencijalnom zadovoljavanju osnovnih palestinskih potreba za energijom, fiskalnim i izvoznim prihodima.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook