ispraćaj bh. književnika

Poznat datum komemoracije i dženaze Hadžemu Hajdareviću, predvodit će je Husein-ef. Kavazović

Hronika04.12.23, 20:21h

Poznat datum komemoracije i dženaze Hadžemu Hajdareviću, predvodit će je Husein-ef. Kavazović
Isti dan u 10 sati održat će se i komemoracija u Gradskoj vijećnici

 

 

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u srijedu poslije ikindija-namaza (14.00 sati) ispred Gazi Husrev-begove džamije predvodit će dženaza-namaz rahmetli Hadžemu Hajdareviću.


Nakon toga će se dženaza-namaz takođe klanjati i na Grličića brdu, gdje će biti i ukopan.


Isti dan u 10 sati održat će se i komemoracija u Gradskoj vijećnici.


Podsjećamo, Hadžem Hajdarević preminuo je jutros u Sarajevu, u 67. godini života.


Rođen je 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), Općina Foča, te u Sarajevu (Gazi Husrevbegova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu).
 

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se kad je u pitanju žanr ubraja u najrazrodnije savremene bosanskohercegovačke autore.
 

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izašle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, talijanski, turski, ukrajinski i druge jezike…

 

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada "Skender Kulenović" (1996.), "Planjaxova" nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.
 

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika (Sarajevo, 2007.), koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike (Sarajevo, 2013.). Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.
 

Od 2002. pa do 2012. godine bio je, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije “Sarajevski dani poezije”, a krajem marta 2018. izabran je za predsjednika bosanskohercegovačkoga Društva pisaca. 
 

Živio je i radio u Sarajevu. Posljednjih dvadesetak godina bio je uposlen u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook