testirano 45 proizvoda

Stručnjaci analizirali deterdžente za pranje veša: Evo koji se pokazao kao najbolji

Auto & Dom04.12.23, 10:06h

Stručnjaci analizirali deterdžente za pranje veša: Evo koji se pokazao kao najbolji
Neki deterdženti poznatih brendova dobili su najgoru ocjenu

 

Njemačke organizacije koje se bave istraživanjem kvalitete proizvoda Öko-Test i Stiftung Warentest ispitali su kvalitetu ukupno 45 deterdženata u prahu i tekućem obliku, piše Fenix magazin.

 

Kriteriji ispitivanja bili su: uklanjanje svakodnevne prljavštine, uklanjanje mrlja, održavanje boje i izbjegavanje iritacije kože. Osim ova četiri kriterija, Öko-Test je u studiju uključio i tvari štetne za okoliš, od kojih neke završavaju u okolišu putem otpadnih voda.


Niti jedan od 45 testiranih proizvoda nije dobio ocjenu “vrlo dobar”. Samo su četiri od 25 praškastih deterdženata u boji prošla Öko-Test test pranja s ocjenom “dobro”. Prema rezultatima istraživanja Öko-Testu, mnoga pakiranja završavaju samo “u srednjem rangu”.

 

Neki deterdženti poznatih brendova dobili su najgoru ocjenu.


Istraživači iz Stiftung Warentesta, s druge strane, dali su devet od 20 testiranih proizvoda ukupnom ocjenom “dobro”.

 

Deterdženti ne bi smjeli iritirati kožu alergenim mirisima u formuli. Međutim, potrošači sada također obraćaju više pozornosti na utjecaj proizvoda na okoliš.

 

Öko-Test je stoga provjerio deterdžente i na štetne tvari kao što su fosfonati i spojevi plastike, kao i površinski aktivnu tvar natrijev dodecil benzen sulfonat, koji se, prema Öko-Testu, nalazi u većini deterdženata u boji.

 

Prema procjeni Öko-Testa ovi su deterdženti dobili ocjenu “dobar”:

 

Ecover prašak za pranje u boji lavande i eukaliptusa


Frosch Bunt prašak za pranje nar


Sodasan Color prašak za pranje limete svježina


Sonett prašak za pranje Colour Sensitive

 

Ovi su proizvodi impresionirali ispitivače prvenstveno svojim solidnim učinkom pranja i niskom ekotoksičnošću. Osim toga, prema Öko-testu, gotovo da nisu sadržavali nikakve upitne sastojke. Najjeftiniji prašak za pranje među četiri pobjednika testa bio je Froschov proizvod koji je koštao oko 22 centa po pranju. Za usporedbu, Ecover košta 37 centi, Sodasan kao i Sonett koštaju 32 centa po pranju.

 

Među gubitnicima su poznati brendovi kao što su Ariel Color, Coral Color deterdžent Optimal Color i Lenor Color deterdžent Amethyst Blütentraum. Svi su dobili ukupnu ocjenu “dovoljan” jer su inspektorima Öko-testa bili posebno uočljivi zbog alergenih mirisa i plastičnih spojeva štetnih za okoliš.

 

Dok je poznata robna marka Persil Color Megaperls Excellence dobila ukupnu ocjenu “zadovoljavajuće” od Öko-testa, Stiftung Warentest je ovaj proizvod proglasio pobjednikom testa. Rezultat se može objasniti činjenicom da je, prema Öko-testu, deterdžent Persil bio “neispravan” u pogledu sastojaka i ekotoksičnosti. S druge strane, Stiftung Warentest je kriteriju ispitivanja “ekološka svojstva” dao ocjenu “dobro”. Testeri iz Stiftung Warentest testirali su ukupno 20 deterdženata u boji, uključujući deterdžente u prahu, tekuće deterdžente, proizvode marke Ariel, Frosch, Persil i Sodasan kao i jeftine privatne robne marke dm-a, Edeka i Rossmann.

 

Prva četiri pobjednika testa Stiftung Warentest s ukupnom ocjenom “dobro”:

 

Persil Color Megaperls Excellence: Cijena pranja 28 centi


Rossman Domol Color deterdžent: Cijena pranja 16 centi


Ariel Compact Color: Cijena po pranju 27 centi


Edeka Gut & Günstig Ultra Color deterdžent: Cijena pranja 16 centi

 

Za Stiftung Warentest, najvažnija ispitna točka s 40 posto ukupne ocjene bila je izvedba pranja u programu od 40 stupnjeva. “S jedne strane, proizvodi su morali ukloniti normalnu prljavštinu poput prašine i znoja. S druge strane, morali su se dokazati u skidanju mrlja. – Od krvi do kakaa i trave do crnog vina, bilo je svega što bi moglo uzrokovati probleme kod kuće, rekli su ispitivači.

 

Ukupno su provjerili više od 43 vrste mrlja. Karakteristike okoliša činile su 30 posto rezultata. Zadržavanje boje (15 posto), zaštita tekstila (deset posto) i deklariranje (pet posto) također su imali ulogu u ocjeni ispitivača.

 

Ono što je zapanjujuće kod rezultata Stiftung Warentest je da su prva tri pobjednika testa bili prašak za pranje rublja. S druge strane, tekući deterdženti su dobili lošije ocjene od Stiftung Warentest, ali četiri od 13 testiranih proizvoda ipak su dobila ukupnu ocjenu “dobar” u ocjeni kvalitete. To su Formil Color iz Lidla, Denkmit Color deterdžent iz dm-a, Sheltan Color deterdžent iz Pennyja i Ja Color deterdžent iz Rewea.

 

Tekući deterdženti poznatih marki Lenor, Spee, Weißer Riese i Coral, s druge strane, morali su se zadovoljiti s “dovoljno”. Osjetljivi deterdžent (tekući) pao je na testu s ocjenom “loše”.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook