Ekspanzija sarajevskog aerodroma

Još jedan veliki avioprevoznik stiže u Sarajevo

Biznis Klub01.12.23, 09:16h

Još jedan veliki avioprevoznik stiže u Sarajevo
Natječaj je identičan onom prošlom, osim što je sada predviđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta

 

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je objavila još jedan natječaj za nove linije sa Aerodroma Sarajevo.

 

Natječaj je identičan onom prošlom, osim što je sada predviđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta.

 

Nije tajna da se ovaj natječaj ponavlja kako bi se na isti javio Norwegian koji je zakasnio na prošli natječaj te se istim nije mogao kvalificirati, a što je i više nego bitno za Sarajevo, piše avio-portal Zamaaero.

 

Sarajevu ozbiljno nedostaju linije za Copenhagen, te cjelogodišnja linija za Stockholm sa najmanje dva leta sedmično, koja se sada operira tek jedan let sedmično u sezoni, a dobro bi mu došli i letovi za Helsinki, te cjelogodišnja linija za Oslo (sada je Norwegian operira kao sezonsku).

 

Sve ovo može dobiti sa Norwegianom. Kako Norwegian ima baze još i u Bergenu, Stavangeru, Trondheimu, Rigi, Malagi, Alicanteu i Barceloni nije nemoguće da otvori još neku liniju iz Sarajeva uz Oslo, Stockholm, Copenhagen i Helsinki.

 

Prema izjavi Turističke zajednice Kantona Sarajevo interes za letove prema Skandinaviji ima i SAS. Stoga je jasno da se natječaj u prvom redu ponovio radi Norwegiana i SAS-a što je u konačnici i dobro, te sve pohvale Kantonu i Aerodromu Sarajevo.

 

Na prošlom natječaju LOT i TUI nisu dostavili sve potrebne dokumente, što bi ovaj puta mogli učiniti, a smanjenje aviona na do 50 mjesta bi i te kako odgovaralo LOT-u koji u načelu leti u regiju sa E170 i E175. Natječaj je otvoren do 28.12.2023.

 

Podsjećanja radi, nakon prvog natječaja, dogovorene su linije Ryanaira, Wizz Aira i Sunexpressa, prenosi Biznisinfo.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook