Njemačka

15-godišnjak navodno pozivao na 'sveti rat' protiv Zapada i pripremao teroristički napad

Hronika29.11.23, 19:01h

15-godišnjak navodno pozivao na 'sveti rat' protiv Zapada i pripremao teroristički napad
Njemačka domaća obavještajna agencija saopćila je ranije u srijedu da je situacija prijetnje u zemlji eskalirala od Hamasovog napada 7. oktobra na jugu Izraela

 

 

15-godišnji dječak uhapšen je u zapadnoj Njemačkoj zbog sumnje da je planirao mogući napad na božićni sajam, saopštile su vlasti u srijedu.

 

Tinejdžer je priveden u utorak tokom pretresa u njegovoj kući, saopštili su tužioci u Dizeldorfu. Sud u obližnjem Leverkuzenu odredio mu je u srijedu pritvor zbog sumnje da je planirao i pripremao teroristički napad, navodi se u saopćenju. Tužioci su rekli da za sada ne mogu dati dodatne detalje.

 

Najviši regionalni sigurnosni dužnosnik, ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, Herbert Reul, rekao je da je osumnjičeni pisao u grupi za razgovor o planovima napada i nakon rasprave o različitim scenarijima, učesnici su se "složili oko konkretnog plana za napad na božićni sajam".

 

"Izgledalo je vrlo konkretno", rekao je Reul novinarima o navodnom planu, za koji je rekao da ne može dati više detalja.

 

Do hapšenja dječaka došlo je nakon što su njemačke vlasti dobile dojavu iz inostranstva o mogućim planovima za napad osobe u regionu, navodi Reul. Vlasti su brzo identifikovale osumnjičenog, koji od ranije nije bio poznat lokalnim bezbjednosnim organima, rekao je on.

 

Došlo je do drugog hapšenja, u državi Brandenburg u istočnoj Njemačkoj, ministar je rekao da također ne može iznositi detalje o tome.

 

Njemačka domaća obavještajna agencija saopćila je ranije u srijedu da je situacija prijetnje u zemlji eskalirala od Hamasovog napada 7. oktobra na jugu Izraela.

 

Agencija je ukazala na rizik od radikalizacije usamljenih napadača koji koriste jednostavna sredstva za napad na "meke mete", dodajući da je "opasnost stvarna i veća nego što je bila dugo vremena", javlja ABC News.

 

Državni emiter programa ARD ranije je javio da je mladić pozivao na "sveti rat" protiv Zapada i najavio je teroristički napad u Njemačkoj za 1. decembar u video snimku na platformi poruka Telegram, prenosi Reuters.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook