zatvoreničke muke

Mevlid Jašarević i plaćeni ubica Milenko Lakić štrajkuju glađu: Ovo je nehumano, hrana je grozna, pa nismo vegetarijanci!

Hronika29.11.23, 16:31h

Mevlid Jašarević i plaćeni ubica Milenko Lakić štrajkuju glađu: Ovo je nehumano, hrana je grozna, pa nismo vegetarijanci!
Direktor zatvora Siniša Perković potvrdio je da je upoznat sa štrajkom osuđenika, ali odbacuje sve njihove tvrdnje

 

 

- Uslovi u Zavodu za izvršenje krivčnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Vojkovićima su nehumani i uskraćena su nam neka od osnovnih prava zbog čega smo pokrenuli štrajk glađu i žeđu - tvrdi ovo u razgovoru za Srpskainfo Milenko Lakić Laki koji služi kaznu od 35 godina zatvora zbog ubistava.


Lakić je bio član kriminalne grupe i jedan od najbližih saradnika Zijada Turkovića i osuđen je zbog tri ubistva. Takođe, bio je i član Jedinice za specijalne operacije (JSO) na čijem čelu je bio Milorad Ulmek Legija.


Milenko Lakić u razgovoru za Srpskainfo pojašnjava da već više od 130 sati nije ništa jeo ni pio i da neće sve dok se ne poprave uslovi.


–  U ze vrijeme trpimo totalno torturu od pojedinaca. U zatvoru u Vojkovićima ako nemaš para, ne možeš da živiš. Hrana je grozna, kao da samo vegeterijanci, ako ne kupujemo svojim parama, onda smo gladni – ističe Lakić.


On dodaje da je najveći problem, što bez para ne mogu ići ni ljekarima.


– Mi smo osigurani i do sada smo mogli bez problema otići doktoru i da nam propišu lijekove. Međutim, to se sve promijenilo zadnjih dana. Sada više ne možemo doći do lijekova ako nemamo pare. Niko neće da nas ni pregleda – priča Lakić.


Ističe da zbog toga imaju problema sa zdravljem, zato što tu ima dosta osuđenika koji nemaju sad novca da kupuju lijekove.


– Mi znamo gdje smo, ali ovo nisu uslovi dostojni čovjeka. Sve je kriva uprava zatvora, a u koju su dovedeni nestručni ljudi koji ne znaju raditi svoj posao. Svaka čast čuvarima, oni nam pomažu, čak kad vide šta nam serviraju za ručak znaju nam i oni sami donositi hranu – pojašnjava Milenko Lakić.


Kao još jedan problem navodi grijanje, koje im gase zbog čega trpe i velike hladnoće.


Kaže da su se zbog toga on i Mevlud Jašarević odlučili na štrajk glađu i žeđu.


Podsjetimo, Jašarević je osuđen na 15 godina zbog toga što je 2011. godine počinio teroristički napad tako što je pucao na Ambasadu Amerike u Sarajevu.


Direktor zatvora Siniša Perković potvrdio je za Srpskainfo da je upoznat sa štrajkom osuđenika, ali odbacuje sve njihove tvrdnje.


– Jašarević je već odustao od štrajka, a mislim da će uskoro odustati i Lakić. Zatvorenici u ovom zatvoru imaju uslove najbolje od svih drugih ustanova ovog tipa – ističe Perković.


Kaže da nije tačno da zatvorenici moraju plaćati sve lijekove.


– Mi imao listu od preko 2.000 lijekova koji su besplatni i dostupni zatvorenicima. Svaki lijek koji im ljekar propiše je besplatan – poručuje Perković.


On je istakao i da je medicinski dio zatvora u Vojkovićima jedan od najboljih na cijeloj regiji.


Rekao je i da u ovoj ustanovi borave neki od najopasnijih zatvorenika i da je sve pod kontrolom i da nema nikakvih problema.


Kao što smo naveli, Lakić važi za jednog od najopasnijih zatvorenika koji boravi u zatvorima u BiH.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook