Umro joj je na rukama, a ona za njim

Spavao je sa rodicama, kupovao žene i varao ih, ali nijednu nije ponizio kao nju: Ljubavna priča Marije Callas i Aristotlea Onassisa

Nedjeljni magazin29.11.23, 11:20h

Spavao je sa rodicama, kupovao žene i varao ih, ali nijednu nije ponizio kao nju: Ljubavna priča Marije Callas i Aristotlea Onassisa
Ljubavna priča Marije Callas i Aristotlea Onassisa prepuna je zapleta i intrigantnih detalja

 

 

Maria Callas se već smatrala najvećom operskom pjevačicom svih vremena kada je poznavala Aristotlea Onassisa. Bilo je to 1957. godine i imala je 35 godina, piše Kurir.


Iako je u to vrijeme bila udata za Giovannija Battistu Meneghinija, Onassis je započeo udvaranje. Organizovao je zabavu za nju od koje je bukvalno ostala bez daha. Meneghiniji su bili milioneri, ali su se u poređenju sa Onassisom osjećali kao siromašni rođaci. Pozvao je četrdeset ljudi da mu dođu u goste u operu, a zatim sto šezdeset na zabavu u Dorchesteru.


Kasnije su Maria i njen muž bili pozvani na fantastične zabave na Onassisovoj jahti; provela je duge odmore sa Onassisom i prijateljima, ploveći do čudesnih mjesta kao što su Portofino, Kapri, Korintski zaliv i Instabul.
 

Prvi put u životu Maria je bila ludo zaljubljena u čovjeka zaljubljenog u nju. Bilo je previše za sve odjednom. Bila je preplavljena osjećanjima koja nije mogla da podnese. Tada bi se podsjetila da je uprkos blagoslovu patrijarha Atinagore bila u vezi sa oženjenim muškarcem, i to bi je malo smirilo. Tada je umirila savjest saznanjem da će ona i Ari pokušati da se razvedu i vjenčaju što prije.


Mnogo su pričali o vjenčanju. Kada je Ari još jednom rekao da će je oženiti, Maria je dala najavu novinarima. Ari je rekao novinarima da je to bila samo djetinjasta šala i čisto Marijina fantazija! Opet je bila dobra djevojčica i ništa nije rekla.


Tako su godine prolazile, Maria se uvijek nadala, a Onassis je bio sve brutalniji. Godine 1963, Lee Radziwill, sestra Jackie Kennedy, koja je bila na brodu Kristina, otišla je da odleti do sestrine postelje, gdje je upravo rodila Patricka Bouviera Kennedyja, koji je umro dva dana kasnije. Kada se Lee vratila u Atinu, rekla je Ariju i Mariji koliko je njena sestra izbezumljena. Ari je odmah ponudio gospođi Kennedy da koristi Kristinu za njeno ozdravljenje. Maria se osjećala usamljenom pri pomisli na prisustvo gospođe Kennedy na brodu, i začudo, drhtala je od straha.


Onassis nikada nije fizički tukao Mariju – vjerovatno je znao da je to jedina stvar sa kojom se ne može izvući – ali njegov tretman prema njoj bio je skoro jednako brutalan. Nijedna kletva nije bila previše podla da bi je bacio, nijedna uvreda nije bila previše uvredljiva. Rečeno joj je da ućuti jer je samo glupa dama čiji je nos prevelik, sa naočarima zbog kojih je izgledala ružno i predebelim nogama. Ponižavao ju je pred svima, a ona je pristajala na sve.


Od svih mogućih trenutaka u njenom životu kada se to moglo dogoditi, Maria je odabrala trenutak kada je njihova veza bila na najnižoj tački da zatrudni. Jedva je čekala da kaže Ariju o tome. Željela je da ima bebu više nego što je ikada željela bilo šta u svom životu osim njega, a pomisao da će roditi dijete čovjeka kojeg je voljela ispunila ju je nježnošću. Ali Ari je imao druge ideje.


20. oktobra 1968. Maria je dobila vijest da će se Aristotle i Jackie Kennedy vjenčati.


Ali brak između Onassisa i Jackie bio je potpuna katastrofa.


Ari je postajao razočaran Jackienim raskošnim kupovinama nakita i odjeće i počeo je da shvata da ga ona smatra budalom. Stalno je zvao i slao Mariji cvijeće, ali dugo je njen ponos bio previše povrijeđen i odbijala je da razgovara sa njim. Konačno su se 1969. sreli na jednoj zabavi i malo po malo ponovo počeli da se viđaju.


Ali ubrzo se Onassis teško razbolio od neizlječive mijastenije gravis. Umro je 1975. godine. Maria se nikada nije oporavila od tog gubitka.


Bliski prijatelji kažu da je Maria Callas cijelu jednu noć preležala budna u njegovom bolesničkom krevetu. "Volio sam te. Ne uvijek dobro, ali toliko koliko sam mogao", rekao joj je.


Dana 16. septembra 1977. godine, u 53. godini, Maria Callas je pronađena mrtva u svom krevetu. Zvanična priča je bila da je umrla od srčanog udara.


Za Aristotlea se govorilo da je spavao sa svojim rođakama, a njegov tretman prema ženama bio je poražavajući.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook