Evo šta kažu

Oglasili se iz EUFOR-a o navodnim paravojnim kampovima u RS-u

Front28.11.23, 16:07h

Oglasili se iz EUFOR-a o navodnim paravojnim kampovima u RS-u
Naglasili su da EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja

 

 

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. 

 

Ovo su odgovorili iz EUFOR-a na upit Avaza u vezi s izjavom ministra odbrane BiH Zukana Heleza da, navodno, postoje paravojni kampovi u BiH.

 

- Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH. 

 

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima. Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji s bh. vlastima, kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje - naveli su iz EUFOR-a.

 

Naglasili su da EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

 

- Naša saradnja s predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja, kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.

 

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu s lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju - naglasili su iz EUFOR-a.

 

Također, dodali su da će EUFOR, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i da održava tijesne veze s partnerima u bh. vlastima.

 

- EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH - zaključili su iz EUFOR-a.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook