INSPEKTORI OTKRILI

U neretvanskim mandarinama (ponovo) pronađen opasni pesticid, završile u Bosni i Hercegovini!

Biznis Klub28.11.23, 11:08h

U neretvanskim mandarinama (ponovo) pronađen opasni pesticid, završile u Bosni i Hercegovini!
Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije biti ni malo) hrvatski su inspektori otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača

 

 

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina: opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos.


Kako javljaju iz europske agencije za sigurnost hrane, a prenosi Danica.hr, štetna kemikalija otrkivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.


Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije biti ni malo) hrvatski su inspektori otkrili “službenom kontrolom na tržištu”. To znači da su uzorke mandarina uzeli izravno od neretvanskog proizvođača.


Uzorak je uzet još 20. studenoga, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU.


Dobro su znali


Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u našoj zemlji i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.


Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

 

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.


Klorpirifos je, dakle, potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže ne smiju se uopće koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Znali su to jako dobro i u dolini Neretve, ali netko je očito svjesno išao u rizik, piše Danica.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook