SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Sebija Izetbegović danas odlazi sa čela KCUS-a: Ko je doktor Alen Pilav koji dolazi na mjesto v.d. direktora?

Hronika27.11.23, 14:45h

Sebija Izetbegović danas odlazi sa čela KCUS-a: Ko je doktor Alen Pilav koji dolazi na mjesto v.d. direktora?
Na sjednici Upravnog odbora KCUS-a na dnevnom redu će se naći prijedlog odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a. Kako se ranije već pominjalo u javnosti, to će biti doktor Alen Pilav

 

Prema informacijama kojima raspolažu mediji, Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog Centra u Sarajevu, danas će biti smijenjena sa ove pozicije. 


Na sjednici Upravnog odbora KCUS-a na dnevnom redu će se naći prijedlog odluke o razrješenju generalne direktorice i imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a. Kako se ranije već pominjalo u javnosti, to če biti doktor Alen Pilav.


Ko je v.d. direktora KCUS-a?


Primarijus Alen Pilav dr. sc. med., specijalista opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije se zadnjih dana spominje u kontekstu imenovanja za v.d. generalnog direktora KCUS-a. 


Dr. Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. Na KCUS-u je zaposlen od 1992. kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu, uz paralelan angažman u Armiji RBiH. Dr. Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu. Vrhunski je hirurg koji je u svakodnevnu torakohiruršku praksu uveo niz novih procedura. Iza sebe ima tridesetogodišnje iskustvo u medicini i radu s pacijentima te ogroman broj uspješnih operacija, koje spadaju u kategoriju najtežih zahvata. 


Član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ima vrlo blisku suradnju s torakalnim hirurzima regije i Evrope, a posebno s torakalnim hirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u suradnji sa doktorima iz drugih centara iz Evrope.


Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobijanje organa neophodnih za nastavak života. Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje zvanično pismo namjere za priključenje Eurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja. 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook