PRIMAMLJIVE PONUDE

Danas je Crni petak: Ovo su savjeti i trikovi koje je dobro znati prije šopinga

Lifestyle24.11.23, 08:22h

Danas je Crni petak: Ovo su savjeti i trikovi koje je dobro znati prije šopinga
Dobra je ideja pratiti najdraže brendove na društvenim mrežama i prijaviti se na njihove newslettere kako biste među prvima doznali za nove akcije

 

 

Popusti za Crni petak znaju biti vrlo primamljivi, no prije nego se "bacite" na "peglanje" kartice, dobro je znati nekoliko savjeta koji će vam pomoći u šopingu.

 

Black Friday ili, prevedeno, Crni petak, dolazi nakon Dana zahvalnosti koji se u SAD-u slavi četvrtog četvrtka u mjesecu novembru. Ovaj petak još od 1952. obilježava početak blagdanske kupovine, ali tek je 80-ih godine prošlog stoljeća nastao pojam "Crni petak", pod kojim ga znamo i danas. 

 

Uz Crni petak, jedan od najiščekivanijih šoping-dana je i Cyber Monday koji se obilježava prvi ponedjeljak nakon Crnog petka, odnosno nakon vikenda na koji trgovci često i produže sniženja predviđena za Black Friday. Ove godine, Crni petak "pada" na 24.11., a Cyber Monday na 27.11., no na mnogim domaćim i stranim web shopovima ti su dani produženi pa tako čitamo o "Black Weeku", odnosno danima kad sniženje traju cijelu sedmicu , negdje čak i desetak dana ili dva tjedna.

 

Popusti za Crni petak znaju biti vrlo primamljivi, no prije nego se "bacite" na "peglanje" kartice, dobro je znati nekoliko savjeta koji će vam pomoći u šopingu. Times donosi nekoliko tips and tricks koje je dobro proučiti prije kupovine stvari s wishliste.

 

1. Pratite omiljene brendove


Dobra je ideja pratiti najdraže brendove na društvenim mrežama i prijaviti se na njihove newslettere kako biste među prvima doznali za nove akcije. Brendovi često nude i raniji pristup šopingu i popustima članovima koje imaju u svojoj bazi, a tako ćete osigurati da željeni komad dodate u svoju košaricu za kupovinu. 

 

2. Napravite istraživanje


Pronađite željeni artikl i usporedite s ostalim web shopovima kako biste pronašli najpristupačniju ponudu. Neki savjetuju kupovanje na stranicama na kojima još niste šopingirali kako biste eventualno ostvarili dodatan popust koji trgovine nekad nude novim kupcima. 

 

3. Koristite alat za praćenje cijena


Padaju li zbilja cijene na Crni petak? Ako želite pratiti povijest cijena, instalirajte alat za praćenje cijena. Stručnjaci kažu su ponekad povoljnije cijene dva tjedna prije Crnog petka. Cijene zatim rastu pa ih trgovci ponovno spuste kako bi konačna brojka izgledala kao dobra ponuda, tvrde stručnjaci.

 

4. Kreirajte online račune unaprijed


Na nekim web trgovinama kupci bi možda mogli imati poteškoća sa šopingom zbog velike navale. Iz tog je razloga dobro unaprijed kreirati račun, unijeti podatke o plaćanju i dostavi kako biste mogli brzo ući i kupiti željeni proizvod. 

 

5. Pripremite listu želja


Još jedan način da se kvalitetno pripremite za šoping je i da kreirate listu želja kako biste na jednom mjestu imali sve favorite, bez "skrolanja" kad sniženja počnu. 

 

Kod online šopinga treba paziti i na razne prevare, a Times dolazi nekoliko savjeta kako ih izbjeći:

 

Prevare pri kupnji - u ovakvoj situaciji plaćate za artikl koji nikad ne stigne. Držite se renomiranih trgovina kako biste izbjegli prevaru.

 

Krađa identiteta - ovom slučaju kupac dobije e-mail ili SMS o problemima s isporukom, a prevaranti se nadaju da ćete kliknuti na sumnjivu poveznicu koja potiče da unesete svoje bankovne ili druge osobne podatke. Kako biste obo izbjegli, pogledajte adresu e-pošte kako biste vidjeli radi li se o legitimnom izvoru. 

 

Prevarantske web trgovine - u ovom slučaju kupac misli da posjećuje službenu web stranicu, no radi se o duplikatu kojim upravljaju prevaranti s namjerom da urkadu financijske i osobne podatke. Provjerite URL web stranice kako biste vidjeli je li legitiman.

 

(Večernji.hr/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook