VIDEO/ Sve se zadimilo

Nevjerovatan haos: Dimne bombe i barikade u albanskom parlamentu

Front20.11.23, 14:57h

Nevjerovatan haos: Dimne bombe i barikade u albanskom parlamentu
Bivši premijer i lider jedne od struja opozicije Demokratske stranke Sali Beriša (Berisha) pokušao se probiti do govornice.

 

 

Sjednica albanskog parlamenta je završena samo pet minuta nakon početka, jer su članovi opozicije aktivirali dimne bombe nakon što je većina usvojlia budžet za sljedeću godinu.

 

Zastupnici opozicije su također napravili barikade od stolica, piše ABC News na albanskom.

 

Bivši premijer i lider jedne od struja opozicije Demokratske stranke Sali Beriša (Berisha) pokušao se probiti do govornice.

 

Potom se uključio zastupnik Gazment Bardi i upozorio pripadnike osiguranja da ne guraju Berišu.

 

- Pretvorili ste sve u policijsku državu. Šta će vam sve ovo, zašto trenirate strogoću, ko ste vi? – upitao ih je.

 

Inače, danas je prisustvovao i premijer Edi Rama, nakon nekoliko izostanaka, kako bi sudjelovao na sjednici povodom novog budžeta. Prije nego što je Rama došao u parlament, Beriša ga je kritikovao na društvenim mrežama, isto kao i predsjednicu parlamenta Linditu Nikolu (Nikollu).

 

- On (Rama) se uplašio, došao je u pratnji kolone automobila. Mi branimo naša ustavna prava, prava opozicionara, dok vlast štiti lopove. Linditu iskorištava Rama i ponaša se kao osoba bez dostojanstva - poručio je.

 

Zamjenik predsjednice parlamenta Agron Gjekmarkaj je izjavio kako je sjednica bila nenormalna, jer opozicija nije učestvovala, prenosi Albanian Post.

 

- Ne pretvarajte parlament u zatvor. Ovo nije mjesto samo za većinu, dok opozicija treba ostati vani. Svi imaju jednaka prava. Ovo je pravi skandal, imate odgovornost. Ovakve stvari se događaju u autoritarnim zemljama gdje opoziciju opkoljava osiguranje. Takav parlament nije normalan - istaknuo je.

 

Video možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook