Zanimljivo

Znate li da vam ova mala rupa može spasiti život u avionu?

Lifestyle17.11.23, 15:25h

Znate li da vam ova mala rupa može spasiti život u avionu?
Prozori na zrakoplovima napravljeni su od tri sloja, vanjskog, srednjeg i unutarnjeg - od akrila i stakla

 

 

Putnici leta Southwest Airlinesa iz Chicaga za Newark nikada neće zaboraviti strah koji su osjetili kada je u srijedu u zrakoplovu napuknulo staklo na prozoru, i to dok su bili u zraku. Ipak, osim panike i straha, ništa se putnicima nije dogodilo jer tlak u kabini nije pao i nije bilo potrebe za disanjem kroz maske za kisik.

 

Sigurno su sletjeli na najbližu zračnu luku u Clevelandu.

 

A kako to da staklo nije skroz puknulo?

 

Vjerojatno ste primijetili, dok ste putovali zrakoplovom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Ta rupica postoji zbog sigurnosti, a zadužena je za regulaciju pritiska na prozorsko staklo koji dolazi iz kabine te vanjskog dijela aviona tako što propušta malo zraka. Osim toga, uloga te rupice je i sprječavanje zaleđivanja i zamagljivanja. 

 

Prozori na zrakoplovima napravljeni su od tri sloja, vanjskog, srednjeg i unutarnjeg - od akrila i stakla. Sigurnosna rupica nalazi se na srednjem sloju, prenosi Daily Mail.

 

Da pojasnimo, nakon polijetanja i penjanja, tlak vanjskog zraka je u stalnom padu, dok je tlak zraka u kabini u stalnom porastu. Zbog velike razlike između tlaka u kabini i vanjskog tlaka, prozori na zrakoplovima su pod velikim pritiskom i mogli bi se oštetiti, ali rupica na srednjem staklu je tamo kako bi to spriječila.

 

Također, kada vanjski sloj pukne, preostala dva su dovoljno čvrsta da izdrže do slijetanja u najbližu zračnu luku.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook